Slovenija
24 ogledov

Bo Slovenija ukinila vinjete za Tržačane?

Tržačani si obetajo, da bodo lahko po slovenskih avtocestah kmalu vozili brezpla Žurnal24 main
Slovenska vlada proučuje možnost, da bi na podlagi osimskih sporazumov ukinila plačevanje vinjet za prebivalce z območja Trsta.

Iskanje takšne možnosti je Marii Teresi Bassi Poropat, predsednici Tržaške province, zagotovoil Igor Jakomin, državni sekretar na slovenskem prometnem ministrstvu.

"Na račun vinjet se bomo morda kmalu spet smejali, drago plačilo za vožnjo po slovenskih cestah morda ne bo več potrebno za obmejne prebivalce," piše tržaški dnevnik Il Piccolo.

Načelo reprocitete
"Slovensko ministrstvo za promet skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve preučuje možnost, da bi prebivalcem Tržaške province zagotovili brezplačen tranzit na določenem delu slovenskega ozemlja, v skladu s principom reprocitete," je v odgovoru na pismo, ki ga je prejel od predsednice Tržaške province Poropatove, zapisal državni sekretar Jakomin.

Načelo reprocitete se nananaša na osimske sporazume, sklenjene med takratno Jugoslavijo in Italijo pred 40 leti, ki so med drugim določili maloobmejni režim med državama. Ta je tudi predvideval brezplačen tranzit za državljane obeh držav, ki so živeli na območju nekdanjega Svobodnega tržaškega ozemlja.

Nezanemarljivih 15 evrov
Časnik Il Piccolo povzema tudi predsednika Unije Istranov Massimiliana Lacote, ki je v Bruselj nedavno poslal svoj predlog, kako naj Slovenija dopolni cenik vinjet. Za Italijane in Avstrijce, ki živijo v obmejnem pasu, naj bi uvedli eno-, tro- in sedemdnevne vinjete (po 1,20 evra, 2,80 evra in 5,50 evra). Kajti 15 evrov za dnevni obisk Slovenije in Istre vendarle ni zanemarljivih, zaključuje Lacota.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.