Slovenija
64 ogledov

Bo sodišče Draga Kosa po prstih?

Drago Kos meni, da bi si Fifa morala pomagati s sodobno tehnologijo. (Foto: Bošt Žurnal24 main
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Anton Panjan je ocenil, da so bile izjave nekdanjega prvega moža protikorupcijske komisije Draga Kosa o izločitvi dokazov in odpravi priporov v zadevi Balkanski bojevnik skrajno neodgovorne in neprimerne.

Na sodišču bodo o morebitnih ukrepih še razmislili, je dodal Panjan.

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani je v torek izločil del dokazov v zadevi Balkanski bojevnik. V spisu so ostali še predvsem italijanski in urugvajski dokazi. Sodišče je po odločitvi o zahtevi za izločitev dokazov, s katero je obramba zatrjevala nezakonitost načina njihove pridobitve, večini priprtih pripor odpravila.

Nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos je v sredo za oddajo Svet na Kanalu A dejal, da ne more Slovenija od drugih držav zahtevati, da bodo upoštevale naše pravo in da "ni Slovenija center pravnega sveta, da bi vse moralo teči, kot si mi zamišljamo". Nato pa je pristavil, da treba bolj začeti razmišljati o tem, "kaj je ta sodnik dobil za tako odločitev".

Panjan je v današnji izjavi za javnost poudaril, da je bila Kosova izjava v duhu retorike, kakršne je sodstvo deležno v zadnjem obdobju in ne ustreza ravni strokovne kritike, ki bi jo pričakovali od sedanjih ali nekdanjih nosilcev javnih funkcij.

Kos je danes ponovil, da se pri takšni stvari, ki traja dve leti, na koncu sproži vrsto vprašanj, tudi ali je bilo "kaj narobe s tistimi, ki so sodelovali v postopku ali sodnikom". Zato je treba po njegovih besedah ugotoviti, kaj je šlo narobe, ne le v luči strokovnih napak, ampak tudi glede morebitnih naklepnih odločitev.

"Izjava ni na ustreznem nivoju"

Okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, ki v zadevi Balkanski bojevnik na sodišču tudi zastopa obtožnico, je po koncu današnje obravnave dejala, da bo tožilstvo, če bi zaznalo kakršne koli znake kaznivih dejanj, tudi ustrezno reagiralo. Zagovornik prvoobtoženega v zadevi Balkanski bojevnik, odvetnik Marko Bošnjak izjave ni želel komentirati, saj da "ni na ustreznem nivoju".

Tudi sedanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je danes ob robu posveta o javni etiki in integriteti komentiral potezo sodišča. Medijem je povedal, da vseh podrobnosti odločitve sodnika ne pozna. Težko reče, ali je bila pričakovana ali ne, lahko je bila tudi čisto legitimna. Zdaj je na tožilstvu in na policiji, da preveri, ali je dejansko prišlo do kakšnih napak, je povedal Klemenčič.

Kot je dejal, je zadevi vsekakor treba priti do dna. Poudaril pa je, da ne komisija ne nobeden od uradnih organov po njegovih informacijah "nima niti najmanjšega indica o tem, da je odločitev posledica kakšnega koruptivnega ravnanja". Ob sedanjih informacijah na prvo žogo izhajati iz tega, da je odločitev posledica koruptivnosti sodnika, je po Klemenčičevi oceni "preprosto neodgovorno in neresno".

Komentarjev 13
  • privat 07:07 02.december 2012.

    Če je pošten ga bo sodišče speklo..če pa je kot naši politiki..pa nebo blema...

  • vladek 10:38 14.november 2012.

    Drago ne pusti se tem podkupljivim sodnikom.Ti njih dej po prstih.Če mački stopiš na rep,zamijavka.

  • privat 14:23 09.november 2012.

    prosim za naročila pravice po Vašem okusu...vse informacije na moj tel...Ja kar po Slovensko