Slovenija
24 ogledov

Bo šov doživel tudi sodni epilog?

Igor Bavčar (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Ob včerajšnjih prijetjih Boška Šrota in Igorja Bavčarja, ki sta potekali v soju fotografskih bliskavic, se zastavlja vprašanje, ali bo preiskava doživela epilog na sodišču.

Serija odmevnih preiskav in aretacij se je začela februarja lani z akcijo Čista lopata in aretacijo šefov največjih gradbenih podjetij v državi. V sedmih najbolj izpostavljenih sta bili skupaj vloženi dve obtožnici. V nekaterih primerih še teče kriminalistična preiskava, nekaj zadev pa je v obdelavi na vrhovnem ali okrožnih tožilstvih.

Rezultat odmevnih aretacij

Aretacija Ivana Zidarja © Žurnal24

 
12. 2. 2008: Čista lopata, aretirani Hilda Tovšak, Ivan Zidar in Dušan Černigoj
Tretjega oktobra lani je bila vložena zahteva za preiskavo, uvedena 8. maja, 18. februarja pa je bila vložena obtožnica zaradi zlorabe položaja zoper osem oseb. Še vedno pa tečeta preiskava in intenziven predkazenski postopek .





Andrej Lovšin © Barbara Milavec

 
27. 2. 2008: Preiskava v Intereuropi
Podani sta bili dve kazenski ovadbi, predkazenski postopek še teče. Nekaj dni pred preiskavo je koprsko tožilstvo od komisije za preprečevanje korupcije prejelo dve poročili, ki se nanašata na domnevne nepravilnosti dela nekdanjega predsednika uprave Intereurope Andreja Lovšina . Prvo poročilo naj bi se nanašalo na nakup tovornih vozil, drugo pa na terminal v Moskvi. Lovšin zagotavlja, da je bilo poslovanje povsem zakonito.




Rado Snežič © Finance

 
29. 2. 2008:  Preiskava Meltala zaradi davčnih utaj, direktor Rado Snežič pridržan
14. septembra je bila na sodišče vložena zahteva za preiskavo. Iz Meltala so odpeljali več škatel dokumentacije. Snežič in Damijan Zorko naj bi prek slamnatih podjetji utajila okoli 600 tisoč evrov davka, vendar bi bil ta znesek lahko še bistveno višji. Snežiča so policisti aretirali 1. marca 2008, ko se je vrnil iz ZDA, njegov odvetnik je takoj zavrnil vse očitke.



Boštjan Penko © Žurnal24

 
29. 6. 2008: Aretacija Boštjana Penka in Ivana Zidarja zaradi razkrivanja informacij, Zidarja pa tudi zaradi prodaje počitniškega doma v Fiesi
Tožilska odločitev v prvem primeru še ni sprejeta, v zadevi Fiesa pa je bila obtožnica zaradi zlorabe položaja vložena 4. avgusta letos. Penko naj bi v času opravljanja funkcije višjega državnega tožilca zlorabil položaj, Zidar pa je bil v tem primeru osumljen napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja. Kriminalisti so pri njem našli več kopij policijske, tožilske in sodne dokumentacije. Penko je aretacijo označil za protizakonito in protiustavno. Dokumente, ki jih je imel pri sebi, pa da mu je dal Zidar.

Zidar pa naj bi si s prodajo počitniškega doma v Fiesi pridobil več kot 122 tisoč evrov protipravne premoženjske koristi.


Preiskava v Luki © Saša Islamovič

 
15. 4. 2009: Preiskava v Luki Koper
Kriminalistična preiskava še teče. Robert Časar in Milan Pučko sta med drugim osumljena zlorabe položaja pri nakupu zemljišč za logistični center pri Sežani in Murski Soboti. Policisti so prečesali podjetje in izvedli nekaj hišnih preiskav.




Marko Jaklič © Dejan Mijović

 
16. 4. 2009: Preiskava pri Klavdiju Godniču in Marku Jakliču zaradi poslov med Vzajemno in družbo S&T
Podana ovadba, ki je v predkazenskem postopku na tožilstvu. Hišne preiskave so bile izvedene zaradi suma pranja denarja prek IT-pogodb. Preverjali so posle med Vzajemno in S&T, ko sta družbi vodila Jaklič (Vzajemno) in Godnič (S&T) .




Preiskava v Pivovarni © Gregor Katič

 
18. 6. 2009: Preiskava Pivovarne Laško in 15 drugih podjetji, med njimi celotne verige, prek katere jo je Šrot obvladoval.
Na delu je bilo 80 kriminalistov, osumljenih naj bi bilo 11 ljudi. Podanih je bilo več ovadb na tožilstvo; so v fazi predkazenskega postopka. Preiskovali so sume zlorabe položaja ali pravic in preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.