Slovenija
38 ogledov

Bo središče mesta kmalu prazno?

Trgovine v Mariboru
1/4
Nino Verdnik
Maribor. Prazni lokali v starem mestnem jedru. Kangler kaže na nakupovalna središča in krizo.

“Če bo šlo tako naprej, bo staro mestno središče prazno in brez življenja. Tudi lastniki lokalov bomo prisiljeni zapreti 'kafiče' ali trgovine,” nam je razložil eden od gostincev (njegovo ime hranimo v uredništvu) v strogem centru Maribora.

Izgubljajo goste

“Najbolj me moti, da je glavna in nekoč eminentna Gosposka ulica zdaj prava sramota, saj je veliko trgovin praznih in brez najemnika,” je povedala Marija iz Maribora, naš sogovornik iz gostinskih krogov pa je pristavil, da s tem, ko se zapirajo trgovine, tudi sam izgublja redne goste in ima tako že nekaj mesecev močan upad prometa.

Pogajali bi se za cene

Župan Franc Kangler je potrdil, da opaža moteče prazne trgovine v strogem središču mesta, zanje pa krivi bližino nakupovalnih središč, ki jih je mogoče doseči tudi peš.

“Tudi občina ima nekaj praznih lokalov, vendar ne veliko,” je dejal Kangler in dodal, da bi se bila Mestna občina Maribor (MOM) pripravljena tudi pogoditi za karseda nizko ceno, če bi k njim pristopili interesenti s predlogi in tako pomagali k lepši podobi mesta.

“Res pa je, da ne moremo oddati lokala brezplačno ali po zelo nizki ceni, saj bi potem ravnali negospodarno in bi takoj imeli za vratom računsko sodišče,” je opozoril župan.

Praznih osem občinskih

Trenutno je v strogem centru v najemu več kot sto občinskih uličnih lokalov. Praznih jih je osem. “Od tega so štirje namenjeni za projekte EPK: eden je v postopku denacionalizacije, drugi v prenovi, tretji se prodaja, četrti pa je prost za oddajo,” so sporočili z MOM in dodali, da nimajo vpliva na zaprte lokale, ki so v 
zasebni lasti.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 11:52 13.april 2012.

    Še prosili boste za najemnike, pa norcev za takšne najemnine-državnih in privatnih lokalov- našli ne boste več nikoli! Naredite no eno ŠTUDIJSKO potovanje , tko za en avtobus občinarjev in si oglejte ZAGREB in nekdaj najbolj HOH ulico EXYU , ...prikaži več , ki nosi ime ILICA., pa vam bo vse jasno , če si boste, z podobnim središčem mestnega jedra , še lahko od sramote privoščili Zlato lisico.