Slovenija
76 ogledov

Bo stečaj rešil kampus?

Projekt dograditve študentskega kampusa je župan Zoran Janković uvrstil tudi v s Žurnal24 main
Kampus Bežigrad. V stečajnem postopku Gine bi se za nakup projekta za gradnjo študentskega kampusa ob ugodni ceni potegovala tudi država.
3.000 manjkajočih
Študentske postelje. Vlogo za sprejem in podaljšanje bivanja v študentskih domovih v Ljubljani je letos oddalo več kot 13 tisoč študentov, v študentskih domovih pa je trenutno na voljo 10.290 postelj. Kot je povedala Ksenija Preželj, direktorica Študentskih domov v Ljubljani, bi potrebovali še tri tisoč postelj. Na prednostnih listah za sprejem v študentske domove v Ljubljani je tako tudi letos ostalo še več kot 1.300 študentk in študentov. Nazadnje so sicer 43 novih postelj v študentskih domovih v Ljubljani pridobili lani v prenovljenem domu 1 v Rožni dolini.

Ljubljana. Projekt gradnje kampusa za Bežigradom bi odkupili, če bi bila cena primerna, zemljišče na voljo in zagotovljeni viri financiranja, so dejali na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo (MVZT).

Zanimala bi jih tako odkup zemljišča kot gradnja kampusa s 1.853 posteljami v več kot 500 študentskih stanovanjih in s 1.600 parkirnimi prostori. “Ponudba je potencialno zanimiva, vendar je realizacija odvisna od primerne cenovne politike ponudnikov in zagotovitve finančnih sredstev v okviru proračuna RS,” so dodali. Na ministrstvu sicer menijo, da bi s tem projektom v veliki meri rešili problematiko študentskih bivalnih zmogljivosti v Ljubljani.

Prodaja po stečaju
Lastnik projekta, podjetje Gina, je za prvo fazo projekta sicer že maja lani dobil gradbeno dovoljenje. Na ministrstvu so se o možnih rešitvah za kampus z njim pogovarjali letos spomladi in takrat ugotovili, da bi bil dober takšen model gradnje študentskega doma, ki bi ob upoštevanju smernic lahko kandidiral za subvencijo ministrstva. Od začetka marca pa novih podatkov o kampusu od njih niso dobili.

Gina je sicer v stoodstotni lasti Vegrada v stečaju, po napovedih stečajne upraviteljice Vegrada Alenke Gril pa bodo prihodnji teden zaradi insolventnosti vložili tudi predlog za stečaj Gine. Ta že ima blokirane transakcijske račune in več kot tri milijone evrov negativnega kapitala. “Stečajni upravitelj bo v tistem stečaju prodajal tudi to nepremičnino,” je povedala Grilova. Šele po uvedbi stečajnega postopka bo tako znana tudi ocenjena vrednost projekta.

5, 7 hektarja je veliko območje lokacijskega načrta za gradnjo študentskega kampusa ob Vojkovi cesti.

Več postelj tudi v Šiški
Ministrstvo za visoko šolstvo sicer v prihodnjih petih letih načrtuje za bivanje študentov obnoviti in nadgraditi samski dom na Jeranovi ulici, projekt pa že pripravljajo skupaj z notranjim in šolskim ministrstvom. Prav tako se v medresorskem usklajevanju pripravlja projekt druge faze gradnje študentskega doma na Litostrojski cesti.

Koliko postelj bodo z obema pridobili, za zdaj, v fazi “prostorskega preverjanja in idejnih zasnov”, na ministrstvu niso vedeli povedati.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.