Slovenija
24 ogledov

Bo stranke poenotil predlog NSi?

Glasovanje Gregor Katič
Predsednik DZ Gregor Virant je napovedal, da bodo podporniki ustavne spremembe referendumske ureditve predlog za začetek postopka v proceduro vložili septembra. Glede podpore ustavni spremembi je optimističen.

Meni namreč, da se lahko stranke poenotijo na podlagi predloga NSi, ki se zavzema za ostrejše pogoje za razpis referenduma.

Po Virantovih besedah podpora poslancev omenjeni ustavni spremembi ne usiha, saj predlog še vedno načelno podpira 58 poslancev.

To sta sicer dva premalo, vendar se po njegovem mnenju obeta, da bi lahko spremembe podprli tudi v Pozitivni Sloveniji (PS) in NSi.

"Če bo jeseni klima med strankami ugodna in ne bo prišlo do kakšnih hujših zaostritev, bi lahko spremembo referendumske ureditve v DZ tudi sprejeli," je ocenil predsednik DZ.

Pred časom je sicer ocenil, da bi lahko predlog za začetek postopka za spremembo ustave, pod katerega so se nekatere stranke že podpisale, v parlamentarno proceduro vložili že čez poletje.

Na četrtkovem srečanju vodij parlamentarnih strank pa je po njegovih besedah prevladalo stališče, da bi bilo z vložitvijo predloga dobro počakati na september.

Tej ustavni spremembi je sicer ves čas kazalo bolje kot drugim, o katerih je govora v tem mandatu. Večina parlamentarnih strank z izjemo NSi je namreč spomladi dosegla soglasje o predlogu.

Med drugim so se kompromisno dogovorili tudi za 35-odstotni kvorum, ki bi bil potreben za veljavnost referenduma. Kasneje pa je PS predlagala, da bi ustavna sprememba začela veljati šele leta 2015.

NSi predloga ne podpira zaradi nasprotovanja kvorumu, vendar bi s štirimi poslanskimi glasovi lahko postala jeziček na tehtnici. Možni podpori za to spremembo ni zaprla vrat, temveč bi kljub nasprotovanju kvorumu prispevala svoje glasove, če bi zaostrili že same pogoje za razpis referenduma.

Komentarjev 2
  • bestlove 18:58 23.julij 2012.

    Pozdravljeni. ( yvonne44love@yahoo.com)Moje ime je gospodična Yvonne, sem vesel, da pišete na vas, rad bi prijateljev, zato sem ti napisal na zurnal24.si, bom, kot si ti, da mi pošljete pošto na moj e (yvonne44love @ yahoo.com) za mene, da ...prikaži več vem, če ste dobili moj mail, tako da bom povedal o meni in sliko, menim, da razdalja in barva ne bo ovira, upam, da se glasi od tebe kot jaz čakati na svojo pošto, bye,Yvonne.ssHello . ( yvonne44love@yahoo. com )My name is Miss Yvonne, am happy to write to you, i like making friends that is why i write you at zurnal24.si, i will like you to send me a mail to my email ( yvonne44love@yahoo. com ) for me to know if you get my mail, so that i will tell you about me and a picture, i believe distance and color will not be a barrier, i hope to read from you as i wait for your mail, bye,Yvonne .

  • deželan 18:32 23.julij 2012.

    Sicer se skoraj nikoli ne strinjam z NSi a tokrat se !