Slovenija
1416 ogledov

To je edina mestna občina, kjer bo svojega župana imela Svoboda

Svoboda Anže Petkovšek Volilni štab stranke Svoboda
V Novi Gorici so preštete vse glasovnice, sedanji župan Miklavič bo moral županski stolček prepustiti kandidatu Gibanja Svoboda Samu Turelu, ki je prejel 55,86 odstotka glasov, njegov protikandidat pa 44,14 odstotka glasov.

Samo Turel bo tako postal edini župan Gibanja Svoboda v kateri od 12 slovenskih mestnih občin. V drugem krogu lokalnih volitev so Turela podprli tudi v NSi in Levici.

 | Avtor: Gibanje Svoboda Gibanje Svoboda
"Prve poteze bodo enostavno to, da zavihamo rokave, pogledamo, kateri projekti so odprti jih zaženemo, Novo Gorico premaknemo in ji damo prepotreben napredek," je za oddajo 24ur povedal novi novogoriški župan Samo Turel. 
V drugem krogu volitev za župana Mestne občine Nova Gorica se je Turel pomeril z nestrankarskim kandidatom, sedanjim županom Klemnom Miklavičem.

Udeležba na goriškem je bila zelo nizka, na volišče je prišla manj kot petina volilcev. 

Popolni novinec v politiki

Turel je 47-letni diplomirani pravnik, direktor novogoriškega okrožnega sodišča; od leta 2009 pri sodišču deluje tudi v vlogi mediatorja za civilne in gospodarske spore. Do letošnje odločitve, da bo kandidiral za novogoriškega župana kot kandidat Gibanja Svoboda, se ni aktivno ukvarjal s politiko. V prvem krogu volitev je dobil prepričljivo največ glasov. 
Med šestimi županskimi kandidati je Turel v prvem krogu zbral 40,8 odstotka glasov, Miklavič na drugem mestu pa 25,9 odstotka.

Tudi mestni svet Svobodi

V mestnem svetu je Gibanje Svoboda dobilo kar 15 mandatov, Miklavičeva lista Goriška.si pa le tri. V novem mestnem svetu bo še SDS s petimi svetniki, Lista za razvoj, NSi in SD pa s po dvema mandatoma ter Levica, Zveza za Primorsko in Lista MDRUZI s po enim svetnikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.