Slovenija
19 ogledov

Janez Janša spoznan za krivega

Razsodba v zadevi Patria
1/2
Saša Despot
Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klajnšek je ob 11. uri razglasila težko pričakovano sodbo v zadevi Patria. Janez Janša je dobil dve leti zapora, Krkovič in Črnkovič pa sta dobila vsak eno leto in 10 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi denarno kazen v višini 37 tisoč evrov.

Ljubljansko okrajno sodišče je obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Janšo so zaradi sprejemanja daril obsodili na dve leti zapora, Črnkoviča zaradi dajanja daril na eno leto in deset mesecev, Krkoviča pa za sprejemanje daril na leto in deset mesecev. Vsi trije so dobili tudi enotno denarno kazen 37 tisoč evrov.

Edina oljaševalna okoliščina nekaznovanost

Sodišče je pri izreku kazni Janši, Črnkoviču in Krkoviču v zadevi Patria kot edino olajševalno okoliščino upoštevalo njihovo predhodno nekaznovanost, je dejala Klajnškova. Oteževalni okoliščini pa sta po njenih besedah nekritičnost trojice do svojih dejanj in to, da so na položajih, ki so jih je takrat zasedali, omajali ugled države.

Pri določanju višine kazni je sodišče upoštevalo težo kaznivih dejanj in okoliščine, v katerih naj bi bila ta kazniva dejanja storjena. Sodišče je sicer pri višini kazni v celoti sledilo predlogu tožilstva. Sodba še ni pravnomočna, zelo verjetno jo bo obravnavalo vsaj višje sodišče.

Pritožili se bodo

Obsojeni brigadir Tone Krkovič je danes po izreku sodbe namreč že napovedal uporabo vseh pravnih sredstev. Isto je že napovedal tudi predsednik SDS Janez Janša. Če bo sodba obveljala, bodo morali obsojeni poravnati tudi sorazmeren del sodnih stroškov.

Sodnica: Odločilen ni kraj

Na očitke obrambe, da so obtožbe premalo konkretne, je sodnica dejala, da je obramba očitno spregledala, da je časovni okvir opredeljen in natančno določen, saj je prihajalo do sestankov in drugih dejanj. Kraj storitve kaznivih dejanj sicer ni vedno določen, a to ne pomeni, da niso izpolnjeni vsi kazenski znaki, je menila sodnica, saj da sam kraj ni odločilen pri ugotavljanju, ali je bilo kaznivo dejanje storjeno.

Kaznivo dejanje se je namreč lahko ugotovilo na druge načine, saj da so se vpleteni dogovarjali na sestankih, prek elektronskih sporočil, sms-sporočil in telefonskih klicev.

Značilnost koruptivnih kaznivih dejanj pa je, da zanje velja težavnost odkrivanja in preganjanja, je dodala. Korupcija namreč poteka pod površjem, naskrivaj, obe strani pa sta zaradi lastnih interesov zavezani k molčečnosti, je še pojasnjevala Klajnškova. Dodala je, da so storilci tako redko prijeti pri samem dejanju, zato so tudi dokazi zelo redko neposredni.

Kljub temu pa obsežna listinska dokumentacija kaže na kriminalno ozadje postopka nabave osemokolesnih oklepnikov, je prepričano sodišče.

Komentarjev 35
  • Mr.Bean 07:15 06.junij 2013.

    mogoče je manjkal tisti stric in teta, ki ga toliko krat omenjajo... ;)

  • Poss 15:13 05.junij 2013.

    Klasičen odnos privrženca JJ. Enaki mentaliteti smo bili lahko priča zadnjih nekaj dni pred sodiščem. Tudi 100 slovenskih pesmi zapetih, ne skrije dejstva kaj se skriva v notranjosti. Da se gospe v letih spravljajo na mladino, ker imajo drugačno mišljenje ...prikaži več o krivdi Ivana? Je to normalno? :|

  • Poss 15:09 05.junij 2013.

    Nekaterim je težko razumeti, da večina v Sloveniji pričakuje, da gresta v zapor OBA!! In Janša in Thaler, če sta že omenjena ... lahko še en kup drugih sedaj naštevamo. Pomembno je, da se začne tem ljudem sodit, ne glede ...prikaži več na to al so levi, desni, sredinski, ... Čas je, da odgovorni za kraje zadnjih 25 let odgovarjajo! VSI brez izjem!