Slovenija
58 ogledov

Bo Veber rekorder med obrambnimi ministri?

Janko Veber Anže Petkovšek
Janko Veber bo v primeru današnje razrešitve ali odstopa, med 11 obrambnimi ministri, kar jih je imela Slovenija od osamosvojitve, minister z nakrajšim, le 6 mesečnim delovnim staležem. .

Državni zbor bo danes odločal o predlogu razrešitve obrambnega ministra Janka Vebra, ki je še včeraj poudarjal, da sam ne bo odstopil. Njegovo razrešitev zagotovo podpirajo v največji SMC in tudi opozicijski NSi. Seja se bo začela ob 13. uri, o njegovi razrešitvi pa naj bi predvidoma razpravljali kar sedem ur.

V primeru, da bo Veber danes končal s svojim mandatom obrambnega ministra, bo to obrambni minister z najkrajšim mandatom. V zadnjih 25 letih, ko imamo v Sloveniji že 12. vlado, se je v obrambnem ministrstvu sicer zvrstilo 11 ministrov in ena ministrica. Kljub prestižu, ki ga uživa "obramba“ med politiki, so ta resor v vseh teh letih zaznamovale številne afere, ki so se končale tudi s predčasnimi odhodi ministrov. 

Afera Depala vas odnesla Janšo     

Najodmevnejša je prva afera obrambnega ministrstva je afera Depala vas, ki je leta 1994 odnesla prvega slovenskega obrambnega ministra Janeza Janšo. Sicer je bil Janša obrambni minister v kar štirih slovenskih vladah, nazadnje v Bajukovi leta 2000.  

Neuspešna interpelacija in ograja

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Janeza Janšo je marca 1994, v takratni Drnovškovi vladi zamenjal Jelko Kacin, ki ga je novembra istega leta doletela interpelacija. Poslanci takratne opozicije so mu očitali, da je za potrebe vojske, brez javnega razpisa, najel privatno podjetje, ki je bilo v lasti strankarskega  kolega. Kacin je interpelacijo uspešno prestal. V dveh letih ministrovanja pa se je  "proslavil" še z afero ograja.

Obveščevalni kombi in stanovanja

27. februarja 1997 je prisegla tretja Drnovškova vlada, v njej pa kar trije obrambni ministri. Prvi med njimi Tit Turnšek, je odstopil že po dobrem letu dni. Odnesla ga je afera Zavrč, s slovenskima  obveščevalcema v kombiju, ki so ju na svojem ozemlju, v bližini Zavrča zajeli hrvaški policisti.
 
Turnškov naslednik Alojz Krapež je po letu dni ministrovanja odstopil zaradi stanovanjske afere, ker je ministrstvo za obrambo, s prodajo treh vojaških stanovanj, kupilo stanovanje za ministra.

Mandat je z dvema letoma ministrovanja dokončal Franci Demšar.

Vlada Andreja Bajuka je spet stavila na Janeza Janšo. Slednjemu je funkcija prenehala že po šestih mesecih, kolikor se je pač obdržala ta vlada.

V celoti speljal le Erjavec

slovenija 18.12.07 Karel Erjavec (minister za obrambo), generalpodpolkovnik Albi | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Če je bil Anton Grizold obrambni minister štiri leta, v Drnovškovi in Ropovi vladi, je Karl Erjavec tisti obrambni minister, ki mu v celoti uspelo izpeljati mandat. Je pa v času Erjavca, v prvi Janševi vladi, obrambno ministrstvo sklenilo sporni posel s finsko Patrio.

Ljubica Jelušič je v vladi Boruta Pahorja delovala tri leta, kot prva in do danes tudi edina obrambna ministrica.

V drugi Janševi vladi (od februarja 2012 pa do marca 2013) je obrambno ministrstvo vodil Aleš Hojs. Hojs je zaradi preimenovanja vojašnice  Franca Rozmana - Staneta, v vojašnico Edvarda Peperka povzročil kar nekaj polemik, mnoge pa je zmotila tudi njegova izjava "Varnost je pomembnejša od sitosti. Če si mrtev, ti tudi jesti ni treba." Prav Roman Jakič je tisti, ki je pred šestimi meseci ministrsko žezlo predal Janku Vebru.

Komentarjev 5
  • dragec 17:55 09.april 2015.

    KLOBO, res je, ti nisi ovca, ti si tele

  • encijan 12:49 09.april 2015.

    A tebe je pa ena sama iteligenca?!?

  • KLOBO 12:29 09.april 2015.

    JSR ovca te 100 % šiša, glede na tvoj IQ !!