Slovenija
21 ogledov

Bo vlada rešila Črnomelj?

(Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Ministrstvo za delo ima nalogo, da za 700 Črnomaljcev, ki jim grozi izguba dela v Secopu, sproži vse instrumente socialne pomoči.

Kot smo že poročali, podjetje Secop namerava odpustiti 700 delavcev. Prva odpuščanja naj bi se začela julija ali avgusta. Zavod za zaposlovanje se že pripravlja. Od dinamike odpuščanja pa bo odvisno, kako se bo zavod s tem spopadel.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič se je že obrnila na predsednika vlade Boruta Pahorja in ga prosila, da se tako vlada kot pristojni ministrstvi dejavno vključijo v iskanje novega strateškega partnerja.
Včeraj dopoldne je Borut Pahor po telefonu že govoril z  županjo. Dogovorila sta se, da bosta v stikih v zvezi z omenjeno tematiko.

Vlada si želi, da bi lastnika podjetja prepričala, da še nekaj let ostane v Sloveniji. V tem času bi lahko v Belo krajino pritegnili vlagatelje in prezaposlili ter preizobrazili delavce.

Potrdil pomoč, zanikal subvencioniranje
Danes je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da je s problemom seznanjen že od prvega dne in zatrdil, da bodo rešitev za situacijo v Črnomlju poskušali poiskati še ta konec tedna, tako da jo bodo lahko obravnavali že na ponedeljkovi izredni seji vlade.
Regijo bo morda po današnjem obisku dela vladne ekipe v Beli krajini obiskal tudi sam, v primeru, da  pride do kakšne rešitve, o kateri se bo treba pogovoriti.

Zanikal je subvencioniranje zasebnega podjetja Secop: "Če bomo začeli subvencionirati tuje vlagatelje, bomo iz državnega proračuna subvencionirali nizko plačano delovno silo." Vsekakor si vlada po Pahorjevih besedah želi poiskati rešitev, ki ne bo samo socialni transfer, temveč kaj več.

Bela krajina podobna Prekmurju
Odpuščanje Črnomaljcev je Pahor primerjal z nekdanjim problemom Mure v Prekmurju. Kot pravi, gre v obeh primerih za podjetji z nizko kvalificirano delovno silo, ki je težko prezaposljiva, neobstoj vzporednih investicij, veliko stopnjo brezposelnosti v regiji in malodušje. Stanje v Prekmurju je vladi uspelo spremeniti v letu dni in upa, da bo tako tudi v Beli krajini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.