Slovenija
14646 ogledov

Bo za dijake organiziran pouk drugače?

učenje prek spleta učenje splet internet Profimedia
Srednje šole so dobile navodila, kako organizirati pouk, če bodo morali aktivirati model C.

Tudi če bo s 1. septembrom zaradi slabše epidemiološke slike vpeljano šolanje po modelu C, ki predvideva kombinacijo pouka v razredu in na daljavo, se dijaki 1. letnikov prvih 14 dni ne bodo šolali na daljavo, dijaki v programih nižjega poklicnega izobraževanja pa bodo ves čas v šoli, je v pogovoru za Večer pojasnila ministrica Simona Kustec.

Za zdaj še velja, da bodo septembra v šolske klopi odšli vsi učenci in dijaki ob upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim kronavirusom, torej po modelu B. V primeru modela C pa so srednje šole dobile navodilo, da pripravijo organizacijo pouka tako, da za polovico dijakov pouk poteka na daljavo, vsakih 14 dni pa se dijaki zamenjajo.

ljubljana01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, dijaki, foto: nik rovan Slovenija Srednje šole v težavah, ministrstvo ne bo ukrepalo

"Z okrožnico srednjim šolam je ministrstvo opredelilo le zahtevo, da šola pripravi organizacijo tako, da ob morebitnem aktiviranju modela C s 1. septembrom prvih 14 dni pouka na daljavo ne izvaja za dijake prvega letnika. Prav tako velja, da naj se vsi dijaki, ki so vpisani v programe nižjega poklicnega izobraževanja, ves čas izobražujejo v šoli," je dejala ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Po njenih navedbah bodo imeli sicer ravnatelji v primeru modela C "avtonomijo odločati, katera skupina oziroma letnik bo ostal doma in kateri se bo šolal v šoli". "A želim si, da se ta scenarij ne bo zgodil," je dodala.

Učitelj | Avtor: Profimedia Profimedia

Na usposabljanje več kot 165.000 učiteljev

Šole so po njenih pojasnilih dobile tudi priporočila, s katerimi učitelje in ravnatelje usmerjajo v to, da bi najmanj za učence oziroma dijake istega oddelka vsi učitelji uporabljali isti komunikacijski kanal. "V ta namen so bila v juliju in avgustu izvedena številna izobraževanj. Zavod RS za šolstvo pa bo tej tematiki posebno pozornost namenil na študijskih srečanjih z učitelji posameznih predmetov in področij," je napovedala. Po njenih besedah se je na to obliko usposabljanja prijavilo več kot 165.000 učiteljev.

Med drugim je omenila tudi, da bo Center RS za poklicno izobraževanje v septembru organiziral delovna srečanja, namenjena učiteljem pri načrtovanju ciljev, ki jih je mogoče dosegati pri pouku v šoli, na daljavo in s kombinacijo obeh. Poseben poudarek bo na oblikovanju rešitev za izvedbo praktičnega pouka.

slovenija 22.10.07, euro sola, ucenci, pouk, solske klopi, foto Dejan Mijovic Slovenija Učitelji opozarjajo: Negativne posledice so vse očitnejše

Glede izobraževanja učiteljev zaradi primanjkljajev na področju digitalne tehnologije je ministrica dejala, da je že v zadnjih tednih minulega šolskega leta marsikatera šola samoiniciativno organizirala izobraževanje, preko zavoda za šolstvo pa so jim zagotavljali tudi izobraževanje v obliki delavnic in svetovanj. "Na seminarje za izvajanje kombiniranega pouka na daljavo in v šoli (v živo), od individualnega in timskega načrtovanja, izvajanja dejavnosti, spremljanja do vrednotenja rezultatov učenja, se je prijavilo okrog 80 vzgojno-izobraževalnih zavodov," je navedla ministrica.

Na vprašanje, ali se v primeru ponovnega pouka na daljavo obeta kaj sprememb pri spodbujanju skupinskega dela ali dela v paru, kar so glede na raziskavo učitelji zelo redko počeli, je ministrica odgovorila, da je v ta namen zavod za šolstvo pripravil usposabljanje za učitelje, ki se ga je od konca pouka do 15. julija udeležilo 3800 učiteljev. Prav tako je to del didaktičnih priporočil za šole, ki so jih podali v publikaciji s predstavitvijo predvidenih modelov, je še pojasnila.

Simona Kustec Lipicer Slovenija Uradno: Pouk v šolah bo letos potekal po modelu B. Kaj to pomeni?

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Avatar Lorrianika
    Lorrianika 01:06 27.avgust 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

Sorodne novice