Slovenija
32 ogledov

Bo zaveza pomagala k izboljšanju razmer v sodstvu?

Senko Pličanič Anže Petkovšek
Predsednica vlade, pravosodni minister in predsednik vrhovnega sodišča so podpisali skupno zavezo za izboljšanje stanja v sodstvu.

Sodstvo in vlada sta se zavezala h konkretnim ukrepom, ki bodo izvedeni v času enega leta po podpisu zaveze. Ukrepi so povezani z racionalizacijo sojenja, zakonodajnimi spremembami, zagotavljanjem kadrovskih, prostorskih in drugih materialnih pogojev za poslovanje sodišč. Posebej je določeno tudi, da morajo predsedniki sodišč ustvarjati kulturo odgovornosti in transparentnosti, ki vzpodbuja odprtost delovanja sodišč javnosti.

Vsebino zaveze bo na redni seji ta teden potrdila tudi vlada, so še sporočili s pravosodnega ministrstva.

"Ministrstvo za pravosodje podpis zaveze pozdravlja kot nov uspešen korak na poti k delovanju pravne države," so zapisali v sporočilu za javnost. Kot so navedli, "je sodstvo s podpisom zaveze jasno pokazalo, da razume zahteve državljanov in gospodarstva po učinkovitem sodstvu ter prevzema polno odgovornost za izboljšanje razmer".

Jasni cilji in pot

Tudi minister Pličanič je vesel, "da sta po večmesečnem dialogu s sodstvom, v katerem je moral biti na trenutke tudi zelo oster, zdaj tako sodna kot izvršilna veja oblasti sprejeli jasno zavezo, kakšni so cilji in kako priti do teh ciljev", navajajo na ministrstvu.

Besedilo zaveze ugotavlja trenutno stanje v sodstvu, kjer reševanje posamezne zadeve v povprečju traja več kot eno leto. Skupna je tudi ugotovitev, da so poslovni procesi v sodstvu na nekaterih področjih dokaj dobro urejeni. Tu so na ministrstvu navedli elektronske izvršbe, sodni register in zemljiško knjigo, saj se njihova učinkovitost iz leta v leto povečuje.

Zaostanki še večji

Slabše pa je stanje glede dejanskega sojenja, so zapisali na pravosodnem ministrstvu. "Sodstvo je v letu 2012 ponovno rešilo 2,4 odstotka manj zadev kot v prejšnjem letu, enako pa je tudi leta 2011 rešilo manj zadev kot leta 2010. Povprečno pa so postopki pred posameznim sodiščem trajali od 13 do 20 mesecev," so zapisali.

Prihodnje leto ob istem času naj bi v skladu z zavezo povprečno reševanje zadev pred vsemi sodišči trajalo manj kot eno leto, v nekaterih postopkih in pred nekaterimi sodišči pa celo samo tri mesece. Cilji so določeni za vsako vrsto sodišč in zadev posebej ter objektivno merljivi.

"Javnost bo tako lahko enostavno preverila, ali sodna in izvršilna veja oblasti svojo besedo držita," še piše v sporočilu za javnost.

Komentarjev 1
  • rob 06:38 05.junij 2013.

    ŠE EN ZGODOVINSKI PRIMER KAKO SE ČLOVEKU JEMLJE POSLOVNO SPOSOBNOSTVRHOVNO SODIŠČELjubljana, 27.5.2013Zadeva: odgovor Su 28/2013-96Ta dopis je tudi zahteva za izločitev sodnice Mateje Gruškovnjak v zadevi N276/2011, sodnice mag. Nine Jerin v ...prikaži več zadevi N114/2011 in predsednice sodišča Vesne Pavlič Pivk. Ta dopis je tudi zahteva za razrešitev sodniške funkcije Mateje Gruškovnjak, Nine Jerina, Vesne Pavlič Pivk. Poleg vseh spodaj navedenih dokazov je utemeljen razlog za izločitev navedenih oseb tudi navedba na dopisu predsednice sodišča z dne 22.5.2013, da bo zadeva predvidoma po zaslišanju izvedenca tudi zaključena. Iz odgovora izhaja, da je očitno že vse naprej dogovorjeno in odločeno!Glede na prejet današnji odgovor su 28/2013-96 in dopis, ki je bil tekom današnjega dne poslan (pred prejemom tega odgovora) se sprašujem, v katero skupino intelektualne storilnosti spadajo zaposleni navedenega sodišča, glede