Slovenija
52 ogledov

Bo zdravila v zaporu?

Nada Cesarec Žurnal24 main
Pred zaporom jo bodo pričakali zdravniki podporniki.

Brežiška zdravnica Nada Cesarec, ki jo je sodišče obsodilo zaradi opustitve zdravniške pomoči, bo danes na Igu začela prestajati polletno zaporno kazen. Sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um pred zaporom na Igu ob 13. uri pripravlja shod v podporo zdravnici. Menijo, da Cesarčeva, ki je ob klicu o poškodovanem delavcu na električnem omrežju na teren poslala le reševalno vozilo s tehniki, v danih okoliščinah ni mogla ravnati ustrezno, saj je bila preobremenjena.

Pahor je ni pomilostil

Člani sindikata so na shod povabili tudi predsednika države Boruta Pahorja, ki je včeraj zavrnil prošnjo za pomilostitev zdravnice. Pahor je pomilostitev zavrnil pred napovedanim sestankom komisije za pomilostitev, ki naj bi o Cesarčevi odločala 4. oktobra. "Predsednika ne zavezuje nobeno mnenje, odločitev o pomilostitvi je izključno njegova in je ni dolžan pojasnjevati," pravijo v Pahorjevem kabinetu in dodajajo, da so bila za njegovo presojo v tem primeru odločilna izrazito negativna mnenja pristojnega sodišča in tožilstva ter predlog ministrstva za pravosodje.

Zdravnica na Igu

Na Zdravniški zbornici Slovenije (ZZS) Pahorjeve odločitve ne komentirajo. "Ne glede na odločitev verjamemo, da bo zdravnici omogočen primerno blagi način prestajanja zaporne kazni," pravi predsednik ZZS Andrej Možina.

"O tem, ali bo zdravnica med prestajanjem zaporne kazni lahko opravljala zdravniški poklic, bodo odločali oziroma morebiti odločajo za to pristojni organi, ta možnost pa v veljavni zakonodaji vsekakor obstaja," dodajajo v ZZS, kjer ne vodijo postopkov za odvzem licence Cesarčevi.

Komentarjev 4
  • primorka 18:13 01.oktober 2013.

    Samo upam, da ne bo ta edina !!!

  • dd 14:04 01.oktober 2013.

    Končno se odvija pravica. Predlagam, da se enako sodi tudi ostalim malomarnim zdravnikom. Ker njihovih packarij, arogance in neodgovornosti, je že preveč.

  • tomazz 11:22 01.oktober 2013.

    37 let dela po 50 pacientov na dan, velikim je pomagala, a to ni pomagalo njej.