Slovenija
13 ogledov

Bo ZL ustavila zbiranje podpisov?

Združena levica Anže Petkovšek
V Združeni levici naj bi do poldneva zbrali zadostno število podpisov poslancev, ki bi omogočili sklic izredne seje, na kateri bi lahko ustavili zbiranje podpisov za referendum, ki ga hoče koalicija "Za otroke gre"!

Medtem, ko je koalicija "Za otroke gre!" danes začela zbirati 40 tisoč podpisov, ki so potrebni za vložitev zahteve za razpis referenduma o novi zakona o zakonski zveze, ki pravice istospolnih izenačuje s pravicami raznospolnih parov, podpise v državnem zboru zbira tudi Združena levica (ZL), pobudnica spremembe zakona.

Mesec: Gre nam dobro

Za sklic izredne seje na kateri bi ustavili zbiranje podpisov  in tako preprečili referendum potrebujejo podpise 23 poslancev. "Lahko potrdim, da nam gre dobro," je povedal Luka Mesec, predsednik poslanske skupine ZL. Do 12. ure, ko so sklicali novinarsko konferenco, naj bi imeli zbranih dovolj podpisov. Izredno sejo na kateri bi odločali o ustavitvi referenduma, bi tako sklicali še ta teden.

V Največji koalicijski stranki SMC, ki ima v parlamentu 36 poslancev, pobude ZL ne podpirajo. "SMC spoštuje ustavno pravico do referenduma, zato ne pristaja na pobude, ki bi v nasprotju z ustavo in zakoni preprečevale zbiranje podpisov v podporo referendumski zahtevi. Zato PS SMC ne podpira predloga ZL, kolikor želi ta onemogočiti začetek postopka zbiranja podpisov v podporo referendumski zahtevi," so zapisali v sporočilu za javnost, hkrati pa zagotovili, da je SMC "proti vsakemu referendumu, s katerim bi se želelo protiustavno omejevati ali kršiti človekove pravice posameznikov ali različnih družbenih manjšin" 

SMC bo podprla skel DZ

"Zato namerava PS SMC v prihodnjih dneh vsekakor predlagati oziroma podpreti odločitev, da DZ sprejme sklep, da se takšen referendum sploh ne dopusti," še pravijo v SMC.

Predlagatelji referenduma "Za otroke gre!" se lahko v primeru, če DZ referendum prepove, obrnejo še na ustavno sodišče. "S spremembo ustave 148. člen pravi, da referendum ni mogoč, ko gre za odpravljanje neustavnosti," pravi Mesec, ki meni, da bo z neuveljavitvijo sprembe zakona bile kršene ustavne pravice glede enakopravnosti istospolnih parov, zato bi moralo biti ustavno sodišče proti takemu referendumu.

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:56 23.marec 2015.

    "SMC spoštuje ustavno pravico do referenduma"A jo bo spoštoval tud če bomo zbral podpise za popolno transparentnost Banke Slovenije?

  • Žurnalček 18:25 23.marec 2015.

    Če gre tako za otroke , bi morali vašega šefa sami sežgati na grmadi , kajti on ima pankrte in on koruznik pa še komunjarafukara !

  • jaki 15:03 23.marec 2015.

    Ma, kaki! Dovolj bo, ako se sprehodiš na balkon!