Slovenija
23 ogledov

Bo zmanjkalo tudi za nujno helikoptersko pomoč?

Nova uniforma policistov Policija
Policija bo dobila skoraj 16 milijonov evrov manj, kot je bila njena poraba v lanskem letu.

Ob predlaganem rebalansu proračuna bo policiji sredi leta zmanjkalo denarja, opozarjajo v policijskih sindikatih.

Notranje ministrstvo z rebalansom dobiva 304,5 milijona evrov, od česar je za policijo namenjenih 257,2 milijona evrov. To je za 3,7 milijona evrov manj, kot predvideva prvotni proračun, in za 15,8 milijona evrov manj, kot je bila dejanska poraba policije v letu 2014.

Za izvajanje vseh zakonskih obveznosti pa bi policija po oceni državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Boštjana Šefica potrebovala med 300 in 305 milijonov evrov, kar pomeni, da bo glede na dodeljena sredstva nekje v drugi polovici leta "v velikih težavah" in ne bo mogla izvajati vseh svojih obveznosti.

"Ta trenutek se zavedajo, da bo zmanjkalo denarja za nekatere osnovne naloge policije, pa kljub temu sprejemajo tak proračun," je bil kritičen predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič,  ki se sprašuje, v čigavem interesu je, da policija ne more izvajati svojih osnovnih nalog. Ko se bo to zgodilo, bo to kaos, opozarja Petrovič. Ravnanje koalicije označuje za neodgovorno.

Denarja bo po njegovih besedah zmanjkalo za tako osnovne stvari, da bi se morali vsi - tako poslanci kot državljani - zamisliti. Med zadevami, za katere bo zmanjkalo denarja, Petrovič našteva zamenjavo policijske opreme (uniforme, čelade, jopiči in podobno). Zmanjkalo bo tudi denarja za vzdrževanje policijskega sistema zvez Tetra. Vzdrževalec je po Petrovičevih besedah že napovedal, da ne bo več izvajal vzdrževanja, če to ne bo plačano.

Zmanjkalo bo tudi za nujno helikoptrsko pomoč

Petrovič je opozoril, da bo denarja zmanjkalo tudi za izvajanje nujne helikopterske medicinske pomoči, kar policijo letno stane okoli en milijon evrov. Ogrožen je tudi policijski program za varovanje zaščitenih prič, prav tako ni predvidenega denarja za zamenjavo dotrajanih policijskih vozil. Policijsko vozilo je v povprečju staro devet let in ima prevoženih med 350.000 in 400.000 kilometrov, izpostavlja sindikalist.

Po njegovih besedah je policija edini del javnega sektorja, čigar računalniki so še vedno opremljeni z operacijskim sistemom windows XP, za katerega proizvajalec ne zagotavlja več podpore in popravkov. Zaradi tega se bo lahko policija soočala z vdori v njihov informacijski sistem, je dejal Petrovič.

Predsednik sindikata policistov je opozoril tudi na kadrovsko podhranjenost policije. Lani je policijo po njegovih besedah zapustilo 235 zaposlenih, večinoma operativnih sodelavcev. Zaradi prepovedi zaposlovanja v javnem sektorju teh ne morejo nadomeščati.

Komentarjev 2
  • encijan 13:19 19.februar 2015.

    Če bo kakega "glavojo" vtroflo, bo priletelo 5 helikopterjev pa še lahko tako šparajo!

  • patron 12:54 18.februar 2015.

    ta država je v totalnem kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.......uuuuuuu