Slovenija
1363 ogledov

Bobnarjeva ministrica še do srede, znan ožji izbor novih kandidatov

Tatjana Bobnar Vlada RS
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je predsedniku vlade Robertu Golobu v petek po vrnitvi s službene poti v Bruslju poslala odstopno izjavo

Premier Robert Golob je v DZ posredoval odstopno izjavo ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Poslanci se bodo z njo seznanil v sredo, je potrdila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. S tem bo Tatjani Bobnar prenehala ministrska funkcija.

"Ko strnemo dejstva o domnevnih političnih pritiskih, ki so bila predstavljena v javnosti, se kot glavni problem izpostavi neimenovanje generalnega direktorja policije. Čeprav se ob tem takoj ponuja retorično vprašanje, ali bi javnost izvedela o domnevnih političnih pritiskih, če bi generalni direktor bil imenovan, pa se raje vprašajmo, ali je neimenovanje predstojnika organa v sestavi ministrstva politični pritisk. Generalnega direktorja policije imenuje vlada, torej kolektivni organ, na predlog ministra. Minister torej ni popolnoma samostojen, saj vedno obstaja možnost, da vlada njegovega predloga ne bo potrdila. Vlada je politični organ in njena dejanja so politična dejanja, kar pomeni, da je tudi imenovanje predstojnikov organov v sestavi politično dejanje. To je seveda povsem logično, ker se pričakuje, da bodo predstojniki organov v sestavi ministrstev enako kot ministri izvrševali sprejeto vladno politiko. Ali je kolektivno politično dejanje s strani vlade – imenovanje oziroma neimenovanje predstojnikov organov v sestavi ministrstev politični pritisk? Odgovor je podoben kot v primeru, ali je možen politični pritisk med političnimi funkcionarji iste veje oblasti," je na facebooku zapisala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. 

Predsednik vlade Golob je hkrati DZ obvestil, da bo notranje ministrstvo začasno vodila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Ministrstvo lahko začasno vodi največ tri mesece. 

Kandidati za novega ministra

Po sobotnih informacijah Dnevnika naj bi premier tudi že opravil ožji izbor morebitnih kandidatov za novega notranjega ministra. Kot navaja časnik, so med potencialnimi kandidati med drugim aktualna državna sekretarja na ministrstvu Tina Heferle in Branko Lobnikar, svetovalec predsednika republike za nacionalno varnost Boštjan Šefic ter nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin. Lobnikar je sicer v četrtek po seji vlade na vprašanje, ali bo sam zasedel mesto ministra za notranje zadeve, odgovoril, da ni kandidat za to mesto in mu ga tudi nihče ni obljubil.

Kdaj bo začel teči postopek?

Trenutno še ni jasno, ali bo postopek imenovanja novega ministrskega imena stekel takoj ali pa predsednik vlade z njim počakal do začetka na referendumu potrjenega zakona o vladi. Državna volilna komisija bo dokončne rezultate referenduma potrjevala v četrtek.

Na seji, ki se v sredo začne s poslanskimi vprašanji, bo moral predsednik vlade verjetno odgovarjati tudi na vprašanja glede vloge nekdanjega specialca Miloša Njegoslava Milovića pri vzpostavljanju varnostne službe, kar je tudi povzročilo zaplet med Golobom in ministrico Bobnar. 

Kandidat za novega ministra se mora tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga predstaviti pristojnemu delovnemu telesu državnega zbora. Če je predstavitev uspešna, ga morajo potrditi še poslanci.

Novi minister hkrati z rekonstrukcijo vlade?

Rekonstrukcija vlade, kot jo predvideva novi zakon o vladi, o katerem smo med drugim odločali pred dvema tednoma, je sicer po besedah Klakočar Zupančičeve v pristojnosti predsednika vlade. "Načeloma pa bo rekonstrukcija vlade lahko potekala takrat, ko bo začel veljati nov zakon o vladi," je dejala. Torej ko postane poročilo Državne volilne komisije pravnomočno in ko DZ razglasi rezultate referendumov, lahko pride do uveljavitve zakonov, ki so bili predmet referendumskega glasovanja. "Mislim, da začnejo veljati drugi dan po objavi v uradnem listu," je dejala.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.