Slovenija
1560 ogledov

Bobnarjeva: "Odkrivamo vrsto nepravilnosti predhodnega vodstva"

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Ministrstvo za notranje zadeve
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niti slučajno ne boji

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, niti slučajno ne boji, so z notranjega ministrstva posredovali njen odziv na danes vloženo interpelacijo SDS.

"Če delaš pošteno in zakonito, se lahko mirne vesti soočiš s komerkoli in kadarkoli argumentirano zagovarjaš svoje odločitve," so povzeli besede Bobnarjeve.

Notranja ministrica se nadeja, da bo lahko brez težav pojasnila in predstavila svoje uspešno delo v prvih 100 dneh vlade, ki nekatere "očitno zelo vznemirja, še zlasti, ker pri tem odkrivamo vrsto nepravilnosti in sumov kaznivih dejanj predhodnega vodstva".

Med očitki ministrici SDS v prvi interpelaciji tega mandata navaja med drugim zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Zmotilo jih je odstranjevanje ograje na meji, ravnanje policije ob nedavni aferi o domnevnih spolnih zlorabah ter dopis glede podpor za predsedniške kandidature. Več o očitkih lahko preberete TUKAJ

Koalicija očitke označila za neutemeljene

Borut Sajovic | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek
V koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici so očitke, navedene v interpelaciji zoper notranjo ministrico, označili za prazne in brez utemeljitve. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic ob vloženi interpelaciji ocenjuje, da stranka SDS nadaljuje "politizacijo in ideološko zavajanje". Kot je poudaril, danes vlada in policija delata drugače kot v času zadnje Janševe vlade. "Pri dobrem delu policije je na prvem mestu spoštovanje zakona in upoštevanje stroke," je izpostavil in ocenil, da vlada dela dobro, notranja ministrica Bobnar pa da je eden izmed najmočnejših členov vlade Roberta Goloba.

Ob očitkih glede odstranjevanja ograje na meji in ilegalnih migracijah pa je dejal, da so "migranti problem samo takrat, ko je SDS v opoziciji". Kot je dodal, se z odstranitvijo ograje na meji varnostna situacija v državi ni prav nič spremenila, ograje pa da ne rešujejo ničesar.

SD: Ministrica se trudi odpraviti škodo prejšnje vlade

V SD so poudarili, da verjamejo v dobro delo koalicijskih partnerjev. "Kljub temu, da aktualna vlada ni imela 100 dni miru, ampak se je uspešno lotila reševanja številnih izzivov, so v SDS vložili interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve, ki se trudi odpraviti škodo, ki jo je za seboj pustila prejšnja vlada," so zapisali v odzivu za STA.

Kot so še dodali, bo ministrica svoje delo tudi predstavila v DZ, a ne dvomijo v njeno zakonito ravnanje pri vseh točkah, ki jih predlagatelji interpelacije navajajo.

Matej Tašner Vatovec | Avtor: Anže Petkovšek Izredna seja DZ, na kateri so potrjevali kandidatke in kandidate za ministrice in ministre nove vlade. Anže Petkovšek
Vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec pa je v današnji izjavi ocenil, da gre očitno zgolj za to, da se interpelacijo vloži, ne da bi iskali utemeljene razloge, zakaj bi bilo delo ministrice v nasprotju z zakonodajo. Očitki, ki se nanašajo na migracije, nepravilnosti v policiji in sodstvu pa so po njegovem mnenju teme, ki jih v SDS "obračajo že desetletja" ne glede na to, kdo je na oblasti in kaj počne kateri izmed ministrov.

Kot je ob tem še poudaril, je prav rezilna žica na meji prinesla tisto, čemur so v Levici nasprotovali že ob njeni postavitvi, in sicer razdeljeno prebivalstvo ob Kolpi. "Odstranitev žice je v bistvu nek civilizacijski dosežek, ne pa nekaj, kar bi očitali neki vladi," je še sklenil.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 9
 • lojs 20:20 20.september 2022.

  če podatek o povečanju ilegalnih prehodov drži, sploh pa da je 4x več prosilcev za azil kot lansko leto, potem smo res na dobri poti ... velikodušno sprejemanje migrantov bo strašen finančni zalogaj, baje je čez 170 tihotapcev v zaporu, ...prikaži več kdo to plača? vlada se ukvarja s primerjavo cen hrane, ne more pa dati vsaj 100€ za vse ki prejemajo pod 1000€ mesečno ... in to seveda ni problem, ker vse to počnejo levičarji, ki jim je vse dovoljeno ... vsak prišlek velja več kot slovenček, pa kaj bi znjim

 • andrej084 18:23 20.september 2022.

  Med tem, ko ona ugotavlja, postaja Ljubljana novi Kabul....

 • Avatar luckyss
  luckyss 18:11 20.september 2022.

  Treba je kazensko ovaditi Hojsa, Olaja in Mahnjenića...Njihove dejavnosti so bile protiustavne in in odkrit poskus destabilizacije države...Za takšna dejanja je zagrožena zaporna kazen od treh let navzgor...