Slovenija
33 ogledov

''Bodi kul, ne meči petard''

Aleš Škof iz varnostnega sosveta in podžupan Milan Mik sta dejala, da bodo plaka Žurnal24 main
Pok. Akcija za zmanjšanje negativnih posledic uporabe pirotehničnih sredstev. Kazni do 1.200 evrov.

Poškodb zaradi nepravilne uporabe pirotehničnih sredstev je vsako leto manj, a so hujše kot v preteklosti, saj veliko ljudi eksplozivna sredstva poskuša narediti doma,” ugotavlja Erik Vrabič z oddelka za plastično kirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor.

Nad prodajo na črnem trgu
Mestna občina Maribor bo zato v sodelovanju s policijo tudi letos izvedla projekt Prazniki brez petard s preventivnimi in represivnimi ukrepi. “Na kramarskem sejmu smo konec tedna že zasegli več kot 300 petard. Problem pa je z legitimacijo prodajalcev, saj običajno pobegnejo,” razlaga Darko Lamot s Policijske uprave Maribor. Z njim se strinja Jana Dolenc s tržnega inšpektorata, ki preverja tudi ponudbo v spletnih trgovinah. Policija je sicer lani zasegla kar 58 tisoč kosov pirotehničnih izdelkov in obravnavala šest poškodovanj premoženja. “Največkrat gre za uničene poštne nabiralnike ali manjše požare na balkonih večstanovanjskih hiš v strnjenih naseljih,” pove Lamot in doda, da so piratke prepovedane; globa znaša med 400 in 1.200 evri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.