Slovenija
17 ogledov

Bodi priden in boš cenjen

Po Makarovičevih besedah je vse več tistih, ki ne vedo, za koga bi volili ali ne Žurnal24 main
Slovenski utrip. Znanje je premalo cenjeno, meni 71 odstotkov anketirancev.

Znanje. "Prepričana sem, da je znanje v Sloveniji res premalo cenjeno," rezultate ankete Slovenski utrip komentira generalna direktorica Zavoda RS za zaposlovanje Marija Poglajen. Raziskava fakultete za uporabne družbene študije (FUDŠ) je pokazala, da 71 odstotkov Slovencev meni, da je znanje premalo cenjeno. Petina jih je mnenja, da je cenjeno ravno prav, pet odstotkov pa, da je preveč cenjeno.

Pridnost in intenzivnost
"Tu gre za kombinacijo dveh zadev," pravi profesor na FUDŠ Matej Makarovič. Ocena ljudi, da je znanje premalo cenjeno, je po njegovih besedah delno realna ocena stanja, delno pa so to mnenje ljudje ponotranjili, saj je prisotno v javni razpravi.

Neopredeljeni. Če bi bile parlamentarne volitve zdaj, bi po anketi največ glasov dobila SDS (16,6 odstotka), sledijo ji SD (14), SNS (3,8), Zares (2,5), LDS (2,4), NSi, (2), DeSUS (2) in SLS (1,7). Po Makarovičevih besedah je vse večji delež tisih, ki so neopredeljeni. Ta delež je v raziskavi več kot 50-odstoten.

"Žal je gospodarska slika pri nas taka, da lahko uspehe, ki smo jih dosegali v zadnjih dvajsetih letih, pripisujemo predvsem pridnosti, delovni intenzivnosti in iznajdljivosti," pravi generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Po njegovem mnenju je v slovenskih produktih premalo znanja, zato je pridnost bolj cenjena.

Vpliv na dohodke
Polovica Slovencev ocenjuje, da njihovo znanje pomembno vpliva na dohodke, 40 odstotkov, da pomembno vpliva na varnost zaposlitve, 39 pa, da vpliva na možnost za boljšo zaposlitev. Raziskava FUDŠ je pokazala še, da je na prepreke pri dodatnem izobraževanju naletelo 36 odstotkov ljudi, od tega jih je devet odstotkov kot največjo oviro navedlo delodajalca, kar se zdi Makaroviču zaskrbljujoča številka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.