Slovenija
34 ogledov

Bodi superženska ali na psihiatrijo!

Novinarka Žurnala24 Nataša Medvešček. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Sledenje idealom, ki jih postavlja družba, bo dve od petih žensk pripeljalo k psihiatru.

Ženske se cenijo manj, kot so se včasih, ocenjujejo strokovnjaki, na katere se ženske obračajo s težavami. Čeprav je dohodek sodobne ženske v povprečju manjši od njenih moških kolegov, je bolj verjetno revna, pogosteje doživlja nasilje v družini in je pogosteje spolno nadlegovana, je ženska v zadnjih desetletjih naredila velik korak naprej: zmanjšale so se razlike v izobrazbi in brezposelnosti, pa tudi porazdelitev dela v gospodinjstvih. A zdi se, da je ženska nekje na poti pozabila na sebe in svoje potrebe.

Superženska. Biti dobra žena, gospodinja, mati, hčerka in sestra danes v zahodnem svetu ni dovolj. Idealna ženska mora biti tudi uspešna v službi, priljubljena v družbi, vsestransko nadarjena, večno mlada in lepa. Ženska se tako pogosto ne vpraša več, kaj hoče, ampak slepo sledi družbenemu konstruktu: idealu superženske. In vse več žensk se po teh kriterijih ocenjuje. Njihova samopodoba in samozavest pa sta odvisni od tega, koliko se temu idealu približajo. Ker je vse zahteve težko zadovoljiti, so napovedi strokovnjakov o povečanem številu duševnih motenj in odvisnosti logične. Če bomo tako nadaljevali, nas ne čaka nič dobrega. Skrajni čas torej, da nekaj spremenimo.

Danes se zato ne ocenjujte po številu vrtnic, ki jih boste prejele, ali številu oblek, ki jih boste zlikale. Strokovnjaki svetujejo, da bodite zadovoljne s tem, kar ste. Ah, kako neskončno lahko je biti strokovnjak in kako težko superženska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.