Slovenija
16 ogledov

Bodi zvezda, ne meči petard

Erik Vrabi%C4%8D, UKC Maribor Žurnal24 main
Pirotehnična sredstva. Doma narejena puščajo največje posledice.

 “Neprimerna uporaba pirotehničnih sredstev pomeni nasilje nad ljudmi, obenem pa vznemirja živali in onesnažuje okolje,” je ob začetku preventivne akcije Prazniki brez petard poudaril mariborski podžupan Rok Peče in opozoril, da bodo policisti med 26. decembrom in 2. januarjem ukrepali proti vsem, ki bodo pirotehnična sredstva uporabljali, kjer niso dovoljena, to je v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic in na javnih prireditvah.

Piratke so prepovedane
“Po zakonu so dovoljene le rakete in manjše petarde, ki ne ogrožajo ljudi. Klasične zelene petarde, tako imenovane piratke, so prepovedane,” je pojasnil Darko Lamot, višji inšpektor PU Maribor, in spomnil, da globa za nepravilno uporabo in nezakonito posest znaša 400 evrov. Na območju PU Maribor je bilo sicer lani 33 prekrškov, en človek je bil lahko telesno poškodovan, v petih primerih je šlo za poškodovanje premoženja.

“Zavedamo se, da je vsako leto tudi veliko nezakonitih prodajalcev, a smo bolj osredotočeni na večje zasege kot na posameznike, ki prodajajo škatlo po škatlo. Se pa s to težavo spopadamo in bomo izvajali poostren nadzor na tržnicah, bolšjih sejmih in tudi pred nekaterimi srednjimi šolami,” je sklenil Lamot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.