Slovenija
13 ogledov

Bodimo "kulturni" in odpadkov bo manj

(Foto: Inštitut za varovanje zdravja) Žurnal24 main
Zmanjšanje količine odpadkov ni mogoče le z zakonodajo, temveč je potreben preskok v vedenju in kulturi, poudarja evropski komisar Janez Potočnik. V Rimskih Toplicah priprave na okoljsko akcijo.

Sprememb v odnosu in kulturi, ki bi lahko zmanjšale količine odpadkov, ministri nikoli ne morejo narediti, je ob začetku regionalne konference Očistimo Balkan v enem dnevu poudaril evropski komisar za okolje Janez Potočnik. Potreben je preskok v vedenjskih vzorcih in kulturi, je poudaril.

"Čista in reciklirajoča družba"
Da bi se preprečila napovedana nadaljnja rast količine odpadkov, bi se morali po Potočnikovih besedah vsi deležniki vključiti v prizadevanja, da se spremenita kultura in vedenjski vzorci v smeri čiste in reciklirajoče družbe. V ta projekt morajo biti vključene spontane državljanske pobude in družbena omrežja, nevladne organizacije ter lokalne skupnosti, Evropska komisija pa jih je pri tem pripravljena podpirati.

Uspeh pobud, kot je Očistimo Balkan v enem dnevu, po njegovih besedah kaže moč civilne družbe, takšne dejavnosti pa dopolnjujejo, kar se politika na nacionalni in evropski ravni trudi doseči z zakonodajo.

Odpadkov v Evropi vedno več
Količina ustvarjenih odpadkov se v Evropi še vedno veča, zato je Evropska komisija postavila preventivo oziroma zmanjšanje količine odpadkov na vrh prednostnih nalog.

Delež recikliranih odpadkov se giblje od pet do 70 odstotkov, odlagališča odpadkov so v nekaterih državah že skoraj izginila, medtem ko nekatere države še vedno odložijo več kot 90 odstotkov odpadkov.

Na zahodnem Balkanu so deponije še vedno zelo priljubljen način ravnanja z odpadki. Medtem ko se količina odpadkov veča, pa manjka ustrezne infrastrukture za recikliranje. To vodi v nelegalna odlagališča.

Recikliranje prinaša koristi
Po Potočnikovih besedah so članice EU, ki so dosegle največji napredek pri razvoju recikliranja odpadkov in zniževanju deleža odloženih odpadkov, dokazale, da takšna politika prinaša številne koristi. Med njimi je omenil povečanje ponudbe ključnih surovin za industrijo in zniževanje izpustov toplogrednih plinov.

Potočnik ocenjuje, da bi lahko znižanje izpustov zaradi boljšega upravljanja z odpadki predstavljalo med 19 in 31 odstotki predvidenega 20-odstotnega znižanja izpustov emisij toplogrednih plinov do leta 2020. Konferenca, ki poteka v Rimskih Toplicah, je namenjena pripravi na veliko prostovoljsko okoljsko akcijo 24. marca prihodnje leto, ko naj bi po vzoru lanskoletne akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu očistili nezakonita odlagališča odpadkov v balkanskih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.