Slovenija
38 ogledov

"Bodite pozorni na sveže razpoke v zidovih"

plaz Ciglenci Nino Verdnik
Geološki zavod Slovenije je danes objavil opozorilo, da je na območju zahodne in vzhodne Slovenije povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, do plazov pa lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije.

Agencija RS za okolje (Arso) je danes obnovila opozorilo, da bo od danes do ponedeljka zjutraj močno deževalo ter da lahko reke in hudourniki v večjem delu države hitro in močno narastejo. Geološki zavod Slovenije je pri tem opozoril, da se bo s količino padavin povečevala verjetnost proženja zemeljskih plazov.

Arso od petka opozarja, da bo Slovenijo danes zajelo močno deževje, ki bo predvidoma trajalo do ponedeljka zjutraj. Predvsem v nedeljo bodo vmes tudi nevihte z močnimi nalivi, in sicer bodo bolj verjetne v zahodni in južni Sloveniji. Arso je zaradi padavin razglasil oranžno stopnjo vremenske ogroženosti, in sicer za danes popoldne in zvečer za zahodni del države, za nedeljo pa poleg zahodnega dela še za osrednjo in jugovzhodno Slovenijo. Za ostale dele države je stopnja ogroženosti rumena.

Na Arsu so povedali, da opozorilo ostaja, da pa doslej količina padavin še ni bila tolikšna, da bi se vodotoki toliko povečali, da bi lahko prišlo do razlivanj. Obilnejše padavine in s tem tudi hitrejše naraščanje rek pričakujejo ponoči.

Ponoči najhuje

V večjem delu zahodne, južne in osrednje Slovenije bo v okoli 48 urah predvidoma padlo od 60 do 120, lokalno v hribovitem svetu lahko tudi nad 200 litrov dežja na kvadratni meter. V severovzhodnih krajih pričakujejo do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. Predvsem v višjih legah bo pihal močan jugozahodni veter, ob morju pa okrepljen jugo, je Arso objavil na svoji spletni strani.

Agencija tudi opozarja, da bodo danes popoldne reke in hudourniki v večjem delu države pričeli hitro in močno naraščati. V noči na nedeljo in v nedeljo lahko manjši vodotoki večkrat narastejo. Pri tem lahko posamezne reke poplavijo v širšem obsegu, večjem od tistega ob vsakoletnih poplavah.

Prva razlivanja rek se bodo predvidoma pričela v noči na nedeljo na jugu in zahodu države, zlasti v porečjih Vipave, Reke in Kolpe. V nedeljo lahko poplavijo tudi manjše reke na širšem območju osrednje Slovenije in tudi drugod po državi. V soboto popoldne in v nedeljo lahko ob nevihtah in močnejših nalivih hitro in močno porastejo tudi manjši vodotoki in hudourniki ter pri tem poplavijo. V ponedeljek bodo še naraščale reke na severovzhodu in reke v porečjih Ljubljanice in Krke.

V nedeljo sredi dneva in v ponedeljek bo gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale.

Opozorila Geološkega zavoda

Geološki zavod Slovenije je danes objavil opozorilo, da je na območju zahodne in vzhodne Slovenije povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, do plazov pa lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, svetuje zavod.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.