Slovenija
90 ogledov

Bodite pozorni pri plačilih prek interneta

Bančne kartice so bile tatovoma zelo ljube. (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Če kupujete prek spleta, bodite pozorni na prevelike popuste ter na plačilo prek Western Union ali MoneyGram.

Kupovanje prek spleta je vse bolj priljubljeno. Mnogi trgovci ponujajo izdelke po nižjih cenah, predvsem iz ZDA in Azije. Poceni pa je tudi poštnina.

Nasvete in odgovore, kako lahko v poplavi spletnih nakupov sami ugotovimo, kdaj gre za poskus prevare, kdaj pa trgovcu na spletu lahko zaupamo, so zbrali na spletni strani varninainternetu.si.

Preveliki popusti slab znak

Prvi znak, po katerem prepoznamo lažno ponudbo, je naravnost neverjetna cena. Če je popust 40- ali 50-odstoten, se nam mora vklopiti alarm, opozarjajo na spletni strani. "Sploh pa se ustavite, če ste napoteni na prodajalno, kjer so na eni sami strani kar vsi artikli v nori akcijski ponudbi."

Preverite prodajalca

Preverite naslov trgovine in poglejte po forumih, ali se oglašajo kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje. Biti moramo tudi pozorni, od kod nam prodajalec pošilja elektronsko pošto, če nakup ne poteka samodejno, svetujejo.

Samo potrdilo ni dovolj

Najbolj običajen način plačila na spletu je s kreditno kartico. Preden vnesemo številko kreditne kartice, je dobro, da se prepričamo, ali smo na varni povezavi, v brskalniku pa preverimo, ali najdemo ključavnico, ki kaže na šifriran prenos podatkov. Če teh znakov ni, se raje ustavimo.

Ustaviti se morate tudi, ko vam neznanec kot način plačila ponudi nakazilo prek sistema Western Union ali MoneyGram. "Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje prejemniku nakazila pa ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov," opozarjajo na spletni strani.

Komentarjev 2
  • Matevž Špacapan 22:08 15.april 2012.

    Sepravi če Steam naredi 2 oz. 3 krat na leto mega popuste pomeni da niso varni? Heh dobra fora :)

  • Boštjan Pilinger 15:56 28.februar 2012.

    ‎..fajn je opozorit vse E-kupce tud, da naj bodo pozorni na shipping time (dost jih zarad nižjih stroškov dostave in posledično cene ne gleda na št. dni za dostavo)...paypal ti v primeru nezadovoljstva z izdelkom itd. garantira vračilo denarja a ...prikaži več le do 30 dni od nakupa...imaš pa mnogo (cenovno) odlične ponudbe, pri katerih je shipping time cca.25 (večinoma kitajska) dni...tistih zadnjih 5 dni se folk hitro spozabi in, glej ga zlomka, ponudnik naenkrat več ne obstaja...pa tvoj dnar tud ne!!!