Slovenija
25 ogledov

Bodo danes padali temperaturni rekordi?

Vročina Shutterstock
Včeraj se je ponekod ogrelo vse do 35 stopinj, danes lahko pričakujemo še kakšno stopinjo več.

Tudi danes bo zelo vroče, vremenoslovci pa napovedujejo, da se bodo temperature povzdignile vse do 36 stopinj. Pred nami sta po mnenju vremenoslovcev najbolj vroča dneva tega prvega vročinskega vala, ki bo trajal do petka.

Vročina bo po napovedih popustila predvidoma ob koncu tedna. V  petek in soboto bo sicer še sončno, a malo manj vroče, napovedujejo na spletni strani Agencije RS za okolje (Arso). Verjetnost neviht bo majhna.

Rahla ohladitev

V začetku prihodnjega tedna se lahko zgodi, da se bodo temperature dvignile le do 20 stopinj ali nekaj stopinj čez. Tudi na Obali bo v začetku prihodnjega tedna hladneje, v ponedeljek ali torek pa lahko pade tudi kakšna kaplja dežja.

Vročina bo močno obremenilna

Toplotne razmere po nižinah bodo danes sredi dneva in zgodaj popoldne močno obremenilne, opozarjajo vremenoslovci. V tem času priporočajo izogibanje večjim telesnim naporom na prostem, uživanje dovolj tekočine in lahko hrano. "Prostore zračite ponoči in zjutraj. Vročina bo najobremenilnejša v mestih, znosnejša pa v gozdovih, ob vodi in v višjih legah. Popoldne bo predvsem na Primorskem visoka tudi koncentracija ozona, kar lahko občutljivim ljudem povzroči težave, " opozarjajo.


Izogibajte se soncu

Koncentracija ozona bo visoka (tretja stopnja od petih), kar pomeni, da se lahko pri občutljivih ljudeh, predvsem bolnikih s kroničnimi boleznimi dihal in krvožilnega sistema, pojavljajo blagi učinki, navadno na respiratorni sistem. Ti ljudje naj se izogibajo zunanjim aktivnostim, svetujejo na Arsu.

Na Savinjskem velika požarna ogroženost

Vremenoslovci ob visokih temperaturah opozarjajo tudi na velike možnosti požarov. Na območju Savinjskega so razglasili najvišjo možno stopnjo verjetnosti za nastanek in širjenje požarov v naravnem okolju.

"Vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje je treba vložiti izjemno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva," razlagajo, kaj pomeni peta stopnja ogroženosti.

Drugod je stopnja verjetnosti požara ocenjena s štiri, kar pomeni, da vžigalica v vsakem primeru povzroči požar, ki se v gozdu hitro širi. Zato še posebno previdno!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.