Slovenija
13 ogledov

Bodo letos vendarle ujeli ciplje?

Decembra slovenski ribiči niso imeli sreče pri tradicionalnem izlovu cipljev. (F Žurnal24 main
Tradicija. Ribiči upajo, da se letos ne bo ponovil lanskoletni izlov. Težave povzročajo tudi kormorani.

“Poskušali bomo naslednjič. Vse, kar bo, pa bo odvisno od sreče,” je dejal Fabio Steffe, vodja letošnjega tradicionalnega izlova cipljev, v katerem sodeluje 27 ribičev. Novembra so v morju opazili jato, vendar je decembra, ko so šli na izlov, ni bilo več.

Vprašanje je, ali jih bomo našli. Če so, se zadržujejo pod kletkami školjčišč in ribogojnic. Nam pa je prepovedano, da bi se zadrževali 150 metrov od kletk,” pravi. Po mnenju Steffeja praksa kaže, da portoroški zaliv ni več rezervat, kot je bil nekoč, saj po njem vse leto plujejo plovila, ki plašijo ribe. Škodo jim delajo tudi nekateri ribiči, ki nezakonito ribarijo, zadnjih nekaj let pa dodatno težavo predstavlja več kormoranov, ki napadajo jate cipljev.

Izlov cipljev že dolgo ni dobičkonosna dejavnost, ampak gre za ohranjanje ribiške tradicije. Ribiči so si želeli ciplje uloviti decembra za praznike, ko bi jih pekli in prodajali na pomolu. Z okoliškimi kmeti, ki bi ponudili domače vino in oljčno olje, bi tako priredili tradicionalni krajevni praznik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.