Slovenija
21 ogledov

Bodo na državni slovesnosti kršili zakon?

Državna proslava na Kongresnem trgu. Boštjan Tacol
Na osrednji državni slovesnosti naj bi poleg sedme zaigrali tudi drugo kitico himne, kar je Virant označil za nezakonito.

Letošnja osrednja državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo v soboto zvečer v Cankarjevem domu. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Janez Janša, sledil bo umetniški program z naslovom Mati Slovenija – od provincialne zavesti do samostojnosti.

Glede na poročanje Dela pa se očitno tudi ob tej proslavi nakazuje zaplet, tokrat zaradi himne. Kot navaja omenjeni časnik, scenarij slovesnosti predvideva, da bodo na proslavi poleg zakonsko predpisane sedme zaigrali tudi drugo kitico Zdravljice, ki vsebuje verza "Bog našo nam deželo, Bog živi ves slovenski svet".

Predsednik DZ Gregor Virant meni, da je to po zakonu o grbu, zastavi in himni protizakonito. Zato je generalnemu sekretarju vlade Božu Predaliču kot koordinatorju državne proslave ob dnevu samostojnosti in enotnosti pisal protestno pismo, v katerem ga poziva k spremembi te odločitve in doslednemu spoštovanju zakona in ustave.

Po navedbah Dela je Virant protest v vednost naslovil tudi na predsednika vlade Janeza Janšo, odhajajočega predsednika države Danila Türka, njegovega naslednika Boruta Pahorja in predsednika ustavnega sodišča Ernesta Petriča.

Koordinacijski odbor bi do proslave po podatkih Dela še lahko spremenil odločitev o himni, a je to malo verjetno.

Janša ne pričakuje zapletov

Premier Janša pa je v torkovem pogovoru za TV Slovenija dejal, da sicer ne ve, kako bo to potekalo na tokratni proslavi, saj da ni režiser, a ne pričakuje nobenih zapletov. Kot je izpostavil, ustava določa, da je himna Zdravljica, in je šele zakon leta 1994 določil, da je himna sedma kitica Zdravljice. Po njegovem mnenju je prav oboje, torej če se zapoje samo sedma kitica ali pa če se zapoje celotna Zdravljica, ni pa prav, da se izvajajo samo štiri kitice, kot se je zgodilo junija na proslavi ob dnevu državnosti.

Premier je še pojasnil, da proslava s petka na soboto ni bila prestavljena zaradi napovedanih protestov, ampak zato, ker so v DZ zaradi nižjih stroškov želeli združiti slavnostni seji ob prazniku in prisegi novega predsednika države.

V Predaličevem odboru sicer sedi več predstavnikov strank SDS in NSi, ki sta v predsedniški tekmi podprli Milana Zvera, ta pa se je v svojem volilnem programu zavzemal, da uradni del himne postane tudi druga kitica Zdravljice.

Različne odzive je sicer sprožala že junijska slovesnost ob dnevu državnosti, ker vlada ni povabila partizanskih praporščakov; na tej slovesnosti pa so zaigrali in zapeli štiri kitice Zdravljice.

 

Komentarjev 12
  • titty 17:53 19.december 2012.

    Žal Ustava v tem primeru ne velja. Tako ukaže JJ, ki je nad vsemi! ŽAL ŽAL ŽAL!!

  • Sia 15:24 19.december 2012.

    Vlada je vrgla novo kost za glodat in tako skuša odvrnit javnost od drugih resnih zadev, ki se sprejemajo ... Sicer pa bi lahko bil to praznik Spomin na dan samostojnosti in ENOTONOSTI. Mi bolj mladi skoraj nevemo kaj ...prikaži več bi ta beseda sploh pomenila... in je to, da smo/ste bili takrat enotni danes znanstvena fantastika!

  • feferon 15:11 19.december 2012.

    Spreobrnjen komunist je tudi JJ, če še ne veste.......