Slovenija
32 ogledov

Bodo ob švicarski denar?

“Rešujemo, kolikor je rešiti mogoče, da ne bo sramote in škode za občino,” pravi Žurnal24 main
Sončna elektrarna. Občina lahko izgubi več kot 700 tisoč evrov.

Na protihrupni ograji ob hitri cesti pred mejnim prehodom Vrtojba bi že morala stati sončna elektrarna, za katero bi občina lahko pridobila več kot 700 tisoč evrov nepovratnih sredstev iz švicarskega sklada, za 200 tisoč pa bi se zadolžila.

A ker je pogoj švicarskega sklada za izplačilo sredstev, da je investitor občina, se je zapletlo.

932 tisoč evrov (brez DDV) je vrednost fotovoltaične elektrarne.

Gradbeno dovoljenje ima E3
V tem primeru ima namreč vse projekte in gradbeno dovoljenje družba E3,hčerinska družba Elektra Primorska. E3 ima tudi služnostno pravico na zemljišču, ki je v lasti Darsa.

Župan Milan Turk pojasnjuje, da je Dars E3 ponudil v podpis aneks k pogodbi, s katerim bi služnostno pravico prenesli na občino. Družba E3 bi služnostno pravico odstopila občini, vendar želi istočasno prodati tudi projekte in gradbeno dovoljenje. “Toda občina lahko projektno dokumentacijo naroča le po postopkih javnega naročanja in tu se je zdaj zataknilo,” pravi župan.

Izgubili tudi pri ograji. Protihrupna ograja. 270 tisoč evrov vredno naložbo sta financirala Dars in Občina Šempeter - Vrtojba, vsak pol. Del švicarskih sredstev so izgubili – kot poenostavljeno razloži župan –, ker so bila dela oddana in izvedena, preden so bila sredstva odobrena.

Rešitve še ni
Ne vem še, kako se bo to rešilo. Če objavimo razpis, ni nujno, da bo E3 najugodnejši ponudnik. In če ne bo izbran, najbrž ne bo želel odstopiti služnosti. Brez te pa občina ne more graditi,” je odkrit župan. Bivše občinsko vodstvo je po njegovih besedah gotovo vedelo, da je za pridobitev sredstev potrebno investitorstvo občine, zato mu sodelovanje z E3 ni povsem jasno.

Za pojasnila smo želeli vprašati tudi vodstvo družbe E3, vendar nam ga do zaključka redakcije ni uspelo priklicati.

Občina bi po izvedbi naložbe po subvencionirani ceni prodajala električno energijo, kar je po Turkovih besedah edini način, da se zaradi posojila investicija izplača. Vendar bo v skladu z uredbo o podporah električni energiji iz obnovljivih virov občini polna subvencija pripadala le za elektriko, proizvedeno za lastne potrebe (javna razsvetljava).

Elektrarna naj bi na leto proizvedla 184 megavatnih ur električne energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.