Slovenija
16 ogledov

Bodo policisti zaostrovali? Se obeta kolaps na mejah?

shod policistov Saša Despot
Vladna stran je danes potrdila izhodišča pogalajske skupine, ki bo jutri nadaljevala pogajanja s policijskima sindikatoma. Slednja napovedujeta zaostrovanje stavke, omenjajo tudi morebiten kolaps na mejah, do katerega bi prišlo zaradi doslednejših policijskih preverjanj.

Na današnjem sestanku koalicijskih partnerjev so potrdili pogajalska izhodišča vladne pogajalske skupine pred nadalnjimi pogajanji s policijskima sindikatoma. Premier Miro Cerar po sestanku, ki je trajal šest ur, o vsebini ni hotel govoriti. Povedal je le, da imata že zdaj policija in vojska dovolj denarja za obvladovanje zaostrenih varnostnih razmer.

Policijska sindikata sta ogorčena. Jutri naj bi stavko zaostrili; na kakšne način, danes še ne govorijo, o tem se bodo predstavniki obeh sindikatov pogovorili na jutrišnjem sestanku.

V kolikor bo prišlo do zaostrovanja, naj bi stavko bistveno bolj občutili tudi državljani, napovedujejo v obeh sindikatih. Med drugim omenjajo tudi intenzivnejše delo na mejhnih prehodih, zaradi česar bi lahko prihajalo do večjih gneč in gospodarske škode.

Vlada sicer ne popušča, slišati je le, da bi lahko plače zvišali le tistim policistom, ki so v najnižjih plačnih razredih, na terenu, ne pa vsem.

Se Sloveniji obeta stavkovni val?

Stavke so v prejšnjih dneh omenjali tudi gasilci, vojaki, zdravniki, ki so nezadovoljni z delom ministrice Milojke Kolar Celarc. Če Cerar ministrice ne bo zamenjal, pričakujejo njegov odstop, je po poročanju STA v skupni izjavi vseh zdravniških organizacij dejal predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin.

V zdravniških organizacijah ministrici očitajo, da se ne želi spopasti s pravimi dilemami slovenskega zdravstva, kot je ureditev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, potreba po novih finančnih virih ali ureditev košarice pravic, ter da se ne želi soočiti s spremembo statusa javnih zdravstvenih zavodov, korupcijo in še čem.

Po prepričanju predsednika prvega moža Fidesa Kuštrina je zdaj že jasno, da na ministrstvu ne mislijo narediti nič. "S standardi in normativi se nič ne zgodi, ne lotijo se zdravstvene reforme. To kaže na nepoznavanje, nesposobnost tako ministrice kot cele vlade, da bi kaj naredila," je ocenil Kuštrin. Če se stvari ne bodo obrnile tako, kot pričakuje zdravniški sindikat, Kuštrin ne izključuje protesta, prav tako ne stavke, kot je potekala leta 1996.

Komentarjev 9
  • Papaja Popi 07:16 14.december 2015.

    Vedno štrajkajo nepravi, oziroma tisti, ki imajo polno rit.

  • Papaja Popi 07:16 14.december 2015.

    Vedno štrajkajo nepravi, oziroma tisti, ki imajo polno rit.

  • Papaja Popi 07:16 14.december 2015.

    Vedno štrajkajo nepravi, oziroma tisti, ki imajo polno rit.