Slovenija
44 ogledov

Bodo poslanci odpravili diskriminacijo?

slovenija 15.06.13, parada ponosa, geji, lezbijke, parada, istospolni, foto: Anz Anže Petkovšek
Partnerska skupnost je skupnost dveh oseb, ne glede na spol. Takšna bo nova definicija partnerske skupnosti, ki bo izenačena z zakonsko skupnostjo. Poslanci bodo novelo zakona sprejemali jutri.

Poslanci bodo jutri odločali o izenačitev istospolnih partnerskih zvez. Zagovorniki predloga pravijo, da odpravlja diskriminacijo zaradi spolne usmerjenosti, nasprotniki pa, da spreminja definicijo družine.

SDS: razvrednotenje zakonske zveze

Izenačitvi nasprotujejo predvsem v SDS in NSi. Na pobudo poslanske skupine SDS se bo tako zvečer sestala komisija za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti. SDS zahteva "razpravo o možnih posegih v človekove pravice in temeljne svoboščine".

V SDS menijo, da novela zakona predlaga razvrednotenje zakonske zveze kot posebne skupnosti moža in žene, kot temeljne razvojne in civilizacijske celice družbe in kot edine skupnosti, ki ji slovenska zakonodaja priznava pomen zasnovanja družine.

"Gre torej za enačenje pomena zakonske zveze z istospolno partnersko skupnostjo in ne obratno. Iz slovenske zakonodaje se črta edina definicija moža in žene, ki je bila v slovenskem kulturnem in civilizacijskem prostoru prisotna od nekdaj," so pojasnili.

Skrajšan postopek sprejemanja novele

Zapisali so, da se novela zakona sprejema po skrajšanem postopku, kar je po njihovih besedah očitna kršitev poslovnika DZ, saj, kot pravijo, ne gre za manj zahtevne dopolnitve in spremembe zakona ter tudi ne za spremembe in dopolnitve zaradi odločbe ustavnega sodišča.

Po njihovih besedah novela zakona z vidika človekovih pravic ni potrebna zaradi uskladitve z odločbo ustavnega sodišča. To je določilo, da do odprave ugotovljenega neskladja za dedovanje med partnerjema registrirane istospolne partnerske skupnosti veljajo enaka pravila kot za dedovanje med zakoncema po zakonu o dedovanju, pravijo v SDS.

"Zgolj odprava neskladnosti glede dedovanja (ki je v praksi tako ali tako odpravljena) ne more biti razlog za redefinicijo celotne zakonske zveze, niti to ne izhaja iz obrazložitve ustavnega sodišča," pojasnjujejo v poslanski skupini SDS.

NSi: v nasprotju z naravnim zakonom

V NSi pa podpirajo predloge, da naj pravni red istospolno usmerjenim, ki živijo v stabilni dejanski življenjski skupnosti, glede medsebojnih razmerij in socialnih pravic omogoči obravnavo, primerljivo skupnosti moškega in ženske, ki sta sklenila zakonsko zvezo ali živita v zunajzakonski skupnosti. Odločno pa nasprotujejo spreminjanju temeljnih pojmov zakonske zveze in družine. Predlagani spremenjeni definiciji zakonske zveze in družine sta namreč v nasprotju z naravnim zakonom, navajajo.

Novela odpravlja diskriminacijo

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je sredi decembra v parlamentarni postopek vložila ZL. Predlog pa registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo. Ta je v predlogu določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ki sta lahko istega ali različnega spola. Vlada predlog podpira.

Novela zakona odpravlja protiustavno in sistemsko diskriminacijo, ki jo omogoča trenutni pravni red. 14. člen ustave prepoveduje diskriminacijo glede na posebne osebne okoliščine, med katere nedvomno sodi tudi spolna usmerjenost.

Tako njihov predlog registrirano istospolno partnersko skupnost v vseh elementih izenačuje z zakonsko zvezo, ki je po novem določena kot življenjska skupnost dveh oseb, ne glede na spol. S tem pa tudi za istospolne partnerske skupnosti prinaša enake pravne, ekonomske in socialne posledice, kot jih ima zakonska zveza ali zunajzakonska skupnost dveh oseb različnega spola.

 
Komentarjev 28
  • ecco 15:47 02.marec 2015.

    Referendum smo imeli o Družinskem zakoniku in ne o zakonski zvezi!

  • spenjac 15:15 02.marec 2015.

    Razumem. Vendar dejstvo, da politiki voljo ljudstva povozijo takoj, ko imajo priliko veliko pove o tem, kakšne politike smo izvolili. Volja ljudstva je bila izražena in nikjer nisem videl znatnega izraza drugačne volje. V nasprotju z medijskimi objavami je večina ...prikaži več slovencev proti homoseksualnim porokam, le tiho so, ker se bojijo očitkov, da niso dovolj strpni in moderni, torej da so "zaplankani slovenceljni".

  • Zvonko Bohar 14:48 02.marec 2015.

    tudi na stajerskem je član in to viden sds -toplovodar-POJBIČ