Slovenija
19 ogledov

Bodo pozimi na toplem?

Kakšna zima čaka brezdomce, bo odvisno od dobre volje in uspešnosti dogovora vse Žurnal24 main
V Kopru in Novi Gorici lokacijo za prenočevanje brezdomcev še iščejo.
11 brezdomcev ima stalno prebivališče v novogoriški občini.

V novogoriški občini so letos v prvi polovici leta poskrbeli za dnevno topel obrok hrane za brezdomce iz mestne občine in za enega brezdomca iz občine Miren - Kostanjevica. Prejemali so ga v dnevnem centru za odvisnike, ki deluje v sklopu združenja Šent.

Dober odziv
“Brezdomci so to zelo dobro sprejeli. Če kdo ni prišel, so mu kosilo odnesli sami. Med sabo so dobro organizirani,” pravi Marinka Saksida z novogoriške občine in dodaja: “Trenutno se dogovarjamo, da bi za brezdomce pozimi v dnevnem centru ali na kakšni drugi lokaciji zagotovili tudi nočitev.”

Nace Kovač, izvršni direktor Šenta, je ideji naklonjen, a kot opozarja, bo njena uresničitev odvisna od sofinanciranja ministrstva za delo. Kovač ocenjuje, da bi v dnevnem centru verjetno lahko namestili le brezdomne uživalce drog, pa tudi sicer so na voljo le tri postelje.

Pozimi se število podvoji
Primerno lokacijo za prenočevanje brezdomcev, ki so do konca lanskega leta lahko prenočevali v baraki pri izolski bolnišnici, iščejo tudi v Mestni občini Koper (MOK). “O konkretni lokaciji in obliki se nam še ni uspelo uskladiti, vsekakor pa želimo rešitev najti čim prej,” zagotavlja Timotej Pirjevec, predstojnik urada za družbene dejavnosti v MOK. “S pomočjo občine brezdomcem vsak dan zagotavljamo topel obrok, prehrambne pakete, oblačila, za osebno higieno pa lahko poskrbijo v Karitasovem domu v Bertokih,” pravi Irena Sirotič Dobrila, predsednica koprskega območnega združenja Rdečega križa. Kot dodaja, k njim po navadi prihaja okrog deset brezdomcev, pozimi pa se številka povzpne nad 20, saj se zaradi milejše zime na Obalo zatečejo brezdomci tudi iz drugih krajev. Podobno velja tudi za Novo Gorico.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.