Slovenija
49 ogledov

Bodo prostovoljci v prihodnje frijali?

Prosotovoljci Reuters
Akcija. Prostovoljci iščejo glagol za svoje delo.

Brezplačkati, čebelčkati, delovoljčkati, dušodeniti, filantropiti, frijati, zastonjkati, prostovoljčiti, šklopati, veselkati, teloinduhadarovati, prostopomagati. To se le nekateri od številnih predlogov za nov glagol za prostovoljno delo, ki bo dobil mesto v Slovarju slovenskega knjižnega jezika (SSKJ).

Natečaj organizira Slovenska filantropija z namenom promocije prostovoljstva. Na pomanjkanje glagola v slovenskem jeziku pa jih je opozoril nekdo, ki mu slovenščina ni materni jezik, nam je zaupala izvršna direktorica Tereza Novak. Za opis prostovoljskega dela trenutno najpogosteje uporabljamo besedno zvezo “opravljanje prostovoljnega dela” ali poljudno “voluntiranje”.

Najbolj navdušuje dardelati

“Za zdaj me najbolj navdušuje predlog dardelati,” pravi Tereza Novak in dodaja, da je večina idej tako zanimivih, da si jih je vredno ogledati.

“Če si star 15 let in več, lahko svoj predlog za glagol objaviš na Facebookovi aplikaciji Prostovoljstvo.org. Svoj predlog lahko pošlješ tudi na elektronski naslov novice@filantropija.org,” pozivajo organizatorji.

Glagole si lahko ogledate in zanje tudi glasujete TUKAJ, akcija pa traja do konca oktobra.

Komentarjev 5
  • Hitko Karantanec 17:49 25.september 2012.

    ... ampak ima pomen enak dobesednemu pomenu vključenih besed.Razvoj jezika je, da se med ljudmi pojavi beseda, ki označuje to dejanje in preide v splošno uporabo, ne pa da se tukaj na ukaz nekaj kljukcev poskuša spomniti besedo, ki ...prikaži več bi jo nato vsilili v uporabo. To pač ne gre, še najmanj pa če to počne naključna skupina ljudi v okviru nagradne igre, ker je v tem primeru večina izrazov vsiljenih.

  • Hitko Karantanec 17:46 25.september 2012.

    Vsak maturant bi moral imeti vsaj nekaj podlage iz besedotvorja. Na podlagi tega dela slovnice je edini primeren predlog prostovoljiti. Konec. Deldarit po teoriji pomeni darovati del. Za prostovoljevati je edina možna razlaga prostovoljno imeti (spolni) odnos. Šklopati? Kaj je ...prikaži več to za ena zafrkancija? Če izhaja iz narečnega izraza, je že Trubar povedal, da to ne sodi v knjižni jezik. Dobrohotiti - to je sklop besed dobro in hoteti, torej pomen ne more biti drugačen. Dobro hoteti ne označuej prostovoljskega dela, ampak želo po nečem dobrem. Frijati. Očitna tujka, ki bi lahko pomenila samo nekaj brezplačno deliti. To ni prostovoljstvo, to je deljenje pomoči. Dobrodeliti - ne, dobrodelnost NI prostovoljstvo. Delodarovati - še en sklop, ki nima nobene veze z ničemer. Dobrovoljčkati - biti dobre volje. Voljati - zdele imam pa toliko volje, da kar voljam. Odsebedajati - ne, ne in še enkrat ne - sklop več besed ne more biti nova beseda za nekaj drugega, ampak ima pomen enak dobesednemu pomenu v

  • Aljaž Jelen 17:12 25.september 2012.

    Bogatenje jezika? Na tak način? Ta je pa dobra. To ni razvoj jezika, to je forsiranje novih skovank, ki nimajo nobenega pomena. Kaj je narobe z besedno zvezo "opravljati prostovoljna dela"?Pa še to, se opravičujem, glagola si res ...prikaži večs nisem izmislil, sem se pa odločil, da pomeni, da nekdo dela ali posveča pozornost nečemu nepomembnemu in stvar napihne tako, da le-ta pridobi na "pomembnosti". Morda pa bi lahko dodali še to kot definicijo v SSKJ?