Slovenija
20 ogledov

Bodo razmere bolnike prisilile v zdravljenje v tujini?

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Hematološki bolniki se bodo zaradi neustreznih razmer lahko zdravili v tujini. Takih primerov za zdaj ni, jih je pa prilčakovati, če se razmere ne bodo izboljšale.

Zaradi neustreznih razmer na hematološkem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se bodo lahko hematološki bolniki zdravili tudi v tujini, je povedala predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo Kristina Modic. Novi prostori naj bi bili vseljivi konec prihodnjega leta, vmes pa bodo v obstoječe prostore namestili filtre.

Zaradi neustreznih razmer so se danes sestali minister za zdravje Tomaž Gantar, vodstvo UKC in predstavniki društev hematoloških bolnikov. Dogovorili so se, da bo UKC Ljubljana začel obveščati vse bolnike o razmerah, ki so na hematološkem oddelku, in jih na njihovo željo tudi poslali na zdravljenje v tujino.

Zdravljenj v tujini za zdaj ni

V tem trenutku Modičeva nima podatkov, da bi se zaradi teh razmer kakšen hematološki bolnik zdravil v tujini. Je pa poudarila, da jih tako svojci kot bolniki sprašujejo, kaj naj storijo – ali naj se odločajo za zdravljenje v trenutnih prostorih oddelka za hematologijo ali naj zahtevajo zdravljenje v tujini.

Modičeva tako pravi, da bi se po besedah strokovnjakov lahko naši bolniki zdravili na Dunaju in v Benetkah. Sicer pa ima po njenih besedah tudi Hrvaška tri sodobno opremljene transplantacijske centre v treh bolnišnicah.

V tujino le stežka

Bolniki se sicer po njenih besedah zelo težko odločajo za zdravljenje v tujini, ker so izolirani od svojega okolja in svojcev, ki so v času zdravljenja za bolnike zelo močna opora. A prepričana je, da se jih bo čedalje več odločalo za zdravljenje v tujini, če bodo razmere na hematološkem oddelku v UKC ostale enake, saj bo bolnikom v prvi vrsti šlo za preživetje.

Novi prostori leta 2013

Minister Gantar je sicer po sestanku povedal, da bi lahko hematološke bolnike v nove prostore preselili konec leta 2013. Zdaj je namreč v teku javni razpis za izbiro izvajalcev, razpis se bo odpiral julija. Minister ne pričakuje posebnih težav s pritožbami na razpis in meni, da bodo lahko dela čim prej stekla, pričakuje, da na začetku jeseni.

Gantar poudarja, da so razmere za bolnike na hematološkem oddelku UKC Ljubljana "brez dvoma težke" in da je "včasih je težko razumeti, zakaj se določene stvari ne premaknejo".

V vmesnem času bodo v trenutne prostore vgradili posebne filtre za čiščenje zraka, je pojasnila strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup. Poleg tega bodo v poletnih mesecih te bolnike premestili v druge prostore, saj bodo na oddelek namestili klimatske naprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.