Slovenija
23 ogledov

Bodo Romi ostali brez restavracije?

Prazen krožnik Shutterstock
Lokacija nekdanje Picerije Ču Ču na Gorkega ulici 34 odpade.

Februarja prihodnje leto naj bi v Mariboru zaživela prva romska restavracija v Sloveniji, po mnenju snovalcev projekta pa verjetno tudi prva v Evropi. Idejo so že nekaj časa razvijali v mariborskem društvu EPeKa in Romskem društvu Romano Pralipe. Uspelo jim je pridobiti sofinanciranje s strani Evropske unije in države, mariborska občina pa naj bi jim v triletni brezplačen najem dodelila prostore v bivši Piceriji Ču Ču na Gorkega ulici 34 v mesti četrti Magdalena.

Pogodba ostala nepodpisana


Vendar pa restavracije po novih zapletih s podpisom najemne pogodbe ne bo na omenjeni lokaciji. Prejšnji teden v petek naj bi namreč z županom MOM Andrejem Fištravcem podpisali najemno pogodbo, vendar je župan društvom pojasnil, da tega zaradi nestrinjanja prebivalcev ne morejo storiti. V mestni četrti Magdalena takšne govorice zanikajo.

"Že od začetka leta 2011 v Mestni četrti (MČ) Magdalena potekajo dejavnosti za projekt Revitalizacije središča MČ Magdalena, ki zajema tudi zgradbo na Gorkega 34. V sklopu tega smo namenili objekta za načrtovani Medgeneracijski center, ki bo povezoval dejavnosti vseh društev in civilne družbe. O omenjenih načrtih smo jasno seznanili tako prejšnje kot zdajšnje občinsko vodstvo," so zapisali v mestni četrti Magdalena.

Težava torej ni v nestrinjanju prebivalcev mestne četrti z odprtjem romske restavracije temveč  v namembnosti objekta. Ta naj bi bil namenjen dejavnostim za potrebe občanov, menijo pa, da gostinske dejavnosti ne spadajo v ta okvir. Tega naj bi se po njihovih besedah zavedal tudi Fištravec, vendar pa na občini na to niso odgovorili, ampak so žogico podali mestni četrti. MOM je sicer mestno četrt avgusta letos seznanila, da niso več upravljavci prostora na Gorkega ulici 34, ampak je to postala občina.



Komentarjev 7
  • cigo 17:37 06.december 2013.

    pa kaj ste zmešani slovenci da si dovolite kaj takega ciganom bodo šenkali restavracijo slovenci pa crkujejo pa nimajo za kos kruha pa še in še bi jim radi vzeli vstran,plače,zvišali ddv prosim vas pridite k pameti pokopali vas bojo ...prikaži več sramoto človeško....

  • privat 20:16 28.oktober 2013.

    bodimo zadovolni ...svet je lepši brez takih restavracij!!

  • Marko Slovenia 18:14 28.oktober 2013.

    župani vse zagovarjajo, dokler to ni na njihovem dvorišču ;) zato so pa polni €