Slovenija
2000 ogledov

Bodo vektorska cepiva stvar preteklosti?

Novice: Nov zakon: bo cepljenje obvezno in globe višje? - Cepljenje Epa
Kljub dvomom glede cepiva AstraZeneca strokovnjaki vztrajajo, da je cepivo varno. Verjetno bi se lahko zgodilo, da bodo vektorska cepiva nadomeščena s tistimi na osnovi informacijske RNA, medtem ko v Evropo prihajajo nove vrste cepiv. Študije potekajo tudi v smeri razvoja zdravila.

Čeprav se jutri uradno konča obdobje razglašene epidemije, se množično cepljenje nadaljuje, strokovnjaki pa pozivajo k cepljenju. V Evropi se cepljenje z AstroZeneco ne bo opustilo kljub nekaterim znanim nezaželenim učinkom. Podobno tudi pri nas strokovnjaki zagotavljajo, da je cepivo varno in tako še vedno ostaja v uporabi. Dvome glede cepiv je sinoči v oddaji Odmevi na TV Slovenija naslovil raziskovalec in profesor na Fakulteti za farmacijo UL Borut Štrukelj.

Bodo vektorska cepiva umaknjena?

Glede na to, da je poznan nov neželen učinek – nekaj podobnega tudi pri cepivu Johnson&Johnson – je profesor pojasnil, da ta možnost vsekakor obstaja, a dodaja, da gre pri nezaželenih učinkih za redke pojave, ki ''so povezani s strjevanjem krvi, na novo pa so zaznali tudi možnost popuščanja kapilarnega sistema.''

Štrukelj je izpostavil upanje, da bo cepivo še nekaj časa v uporabi, potrebno pa je upoštevati tudi dejstvo, da je velik del populacije bilo precepljeno ravno z AstroZeneco. ''Varnost je prva, je pa res, da vseh dolgoročnih posledic ne poznamo, a jih spremljamo. Verjetno bo prišlo do tega, da bodo vektorska cepiva nadomeščena s tistimi na osnovi informacijske RNA,'' je še dodal.

V zvezi z nezaželenimi stranskimi učinki pri uporabi AstraZenece je pojasnil, da gre za več slučajnih dogodkov, ''zato izgleda, kot da je resnih neželeznih učinkov veliko, pa temu sploh ni tako.'' Zaenkrat možnosti cepiva ni, a je profesor pozval k možnosti izbire, predvsem posameznikov, pri katerih bi lahko bila uporaba vektorskih cepiv delni vzrok za poslabšanje stanja.

V Evropo prihajajo nova cepiva, študije tudi za zdravilo

Morda bo že v poletnem času registrirano novo zdravilo Novavax, kmalu pa tudi tista, ki bodo narejena na osnovi virusa. V Evropo prihajata Sinovac in Sinopharm, na razpolago bo vedno več cepiv, je napovedal Štrukelj.

V zvezi z različnimi različicami, zlasti indijska različica, obstajajo skrbi zaradi širjenja bolj nevarnih različic. ''Plan do jeseni je, da RNA virusi radi mutirajo in s tem ko se cepimo, so podvrženi poskusom, da uidejo protitelesom. Zato se zopet vračamo k novim tehnologijam- RNA in DNA cepiva - saj lahko te mutacije že vgradimo v različice,'' je izjavil profesor. V družbah Moderna in Pfizer&BioNTech tako že preučujejo nove možnosti. Študije za razvoj učinkovitega zdravila prav tako že potekajo, a so postopki počasnejši, saj je virus napol živo bitje, ki vpliva na naše celice. ''Rezultate teh študij pričakujemo proti koncu leta,'' je zaključil Štrukelj.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • Kirka 11:31 15.junij 2021.

    Strokovnjaki pravijo: "Cepiva so 100% zanesljiva in varna, le sem ter tja pride do kakšnih strdkov, pa kapilarnega popuščanja, pa dolgoročnih posledic ne poznamo... Cepite se!" In ljudje hitro v vrste, saj je zastonj, pa še strokovnjaki so rekli...

  • rd2dmk2 09:41 15.junij 2021.

    "dolgoročnih posledic ne poznamo ".. BRAVO.. za vse tiste, ki mislite kolk je tole odličen izdelek. prevert kateri strokovnjaki so zagovarjal cigarete in kdo jim je plačeval študije, ki so govorile kako NE nevarno je kajenje. in za konec . ...prikaži več . Kaj bi dejal gospod strokovnjak vsem cepljenim z AZ ? YOU ask for it. Sram te je lahko v palec leve noge, ker vesti in srca nimaš. in upam da se ti vsak cent, ki ga dobiš za farbanje ljudi, zatakne in da te doletijo čist vsi stranski učinki cepiva.