Slovenija
34 ogledov

Bodo zaradi zapletov zaprli domova za upokojence?

dom upokojencev Anže Petkovšek
V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da tudi v današnjem arbitražnem postopku ni bil dosežen dogovor za financiranje zdravstvene nege v dveh domovih za upokojence, ki že delujeta. Zaradi tega bi lahko vrata zaprla dva domova.

Nova domova za upokojence, Viharnik Kranjska Gora in Center starejših Notranje Gorice, bi lahko zaradi zapletov s financiranjem kmalu zaprla vrata, brez zaposlitve pa bi ostalo okoli 150 ljudi.
Danes je namreč na ministrstvu za zdravje potekala arbitraža o spornih vprašanjih, povezanih z aneksom k splošnemu dogovoru za zdravstveno dejavnost za leto 2012. Tudi danes ni bilo doseženo soglasje glede financiranja zdravstvene dejavnosti v omenjenih domovih, ki že obratujeta.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč z domovoma še vedno ni sklenil pogodbe o financiranju, čeprav je dom v Notranjih Goricah začel delovati že decembra lani, dom v Kranjski Gori pa aprila letos. Tako domova še vedno nimata možnosti ZZZS zaračunati stroške zdravstvene nege za svoje stanovalce, pač pa storitve za zdaj krijeta iz lastnih rezerv.

Sporna je zdravstvena nega

Varovancem v zdravstvenih domovih, ki so tudi zdravstveni zavarovanci, namreč ne morejo obračunavati stroškov za zdravstveno nego, pojasnjuje predsednik upravnega odbora skupnosti Boris Koprivnikar. Po zakonodaji so namreč storitve zdravstvene nege pravica, ki mora biti pokrita iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Oba domova skupaj naj bi sicer iz zdravstvene blagajne letos prejela 1,2 milijona evrov, je poudaril Koprivnikar. Ob tem opozarja, da gre za grobo kršitev pogodbe med državo in izvajalci institucionalnega varstva, ki imajo veljavno koncesijsko pogodbo za izvajanje dejavnosti v javni mreži, na podlagi te pogodbe pa so tudi vložili več milijonov v izgradnjo domov.

Čeprav imajo izvajalci, ki so zgradili domova, koncesijo, pa jih zdravstvena zavarovalnica, tako Koprivnikar, ni uvrstila na seznam financiranja zdravstvene nege, saj da za to nimajo sredstev.

Velika razlika je med urejenim uveljavljanjem ukrepov varčevanja in pa prosto presojo financerja o tem, kaj bo plačal in kaj ne, saj se s tem javna blagajna in odgovorna ministrstva postavljajo na stran tistih početij, ki jih prav oni vsaj deklarativno zavzeto preganjajo – kršenje pravnih norm, plačilno nedisciplino in kršenje pravic državljanov, so zapisali v sporočilu.

ZZZS nima pravne podlage za sklenitev pogodbe

V ZZZS pa pojasnjujejo, da za nove izvajalce oziroma za povečane kapacitete, ki jih je na zadnjem razpisu odobrilo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ZZZS nima pravnih podlag za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev za letošnje leto, zato varovancem, ki so nastanjeni pri teh izvajalcih, ne more zagotoviti zdravstvene nege.

Ob tem dodajajo, da je vlada konec decembra lani določila besedilo splošnega dogovora za letošnje leto ter s tem tudi določila, s katerimi domovi starejših občanov in v kakšnem obsegu ima ZZZS pravno podlago za sklenitev pogodbe o izvajanju zdravstvenih storitev za letošnje leto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.