Slovenija
225 ogledov

Bodo zdravniki v sredo stavkali?

Zdravniki Dejan Mijović
Vlada in Fides sta parafirala sporazum o prekinitvi stavke, a končna odločitev še ni bila sprejeta.

Predstavniki vlade in sindikata Fides so danes parafirali sporazum o prekinitvi stavke zdravnikov, ki je bila napovedana za sredo. Končna odločitev glede stavke bo sicer znana v torek, saj morajo sporazum obravnavati še organi sindikata in vlade. Podpis sporazuma, podrobnosti katerega danes niso želeli razkrivati, je predviden v sredo.

Končna odločitev o stavki je odvisna od glavnega stavkovnega odbora sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki bo vsebino parafiranega sporazuma pregledal v torek, je v izjavi za medije po koncu današnjih pogajanj povedal član Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič. Prav tako mora vsebino sporazuma sprejeti še vlada.

Podpis sporazuma je napovedan za sredo, takrat načrtujejo tudi predstavitev vsebine dogovorjenega, pred tem pa je ne želijo razkrivati, sta poudarila tako Zemljič kot minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Na vprašanje, ali so zaenkrat odstopili od zahteve po izstopu zdravništva iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, je Zemljič ponovil le, da je sporazum parafiran in da mora o njem odločati še glavni stavkovni odbor. Tudi o trajanju prekinitev stavke do odločitve stavkovnega odbora Zemljič ni "želel špekulirati".

"Mislim, da moramo gledati pozitivno, danes smo se veliko pogovarjali. Prišlo je do sporazuma, ki je parafiran. Z obeh strani je predviden podpis sporazuma po seji vlade, to je v sredo ob 15. uri. Tam bomo razgrnili vsebino, časovnico in vse, kar sta se obe strani dogovorili," je dodal Bešič Loredan.

Da so pogovori potekali v pozitivnem vzdušju in da so na pogajanjih izmenjali veliko mnenj, se je strinjal tudi Zemljič. "Mislim, da smo se glede marsičesa zelo zbližali," je dejal in pri tem izpostavil zaveze vlade, kako izboljšati javni zdravstveni sistem in varovalke za zaščito interesov zdravnic in zdravnikov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.