Slovenija
7284 ogledov

Bodočemu ministru je morala v bran stopiti poslanka

Franc Props Državni zbor/Sušnik Matija
V času svojega mandata bo spremenil in poenostavil zakon o upravnem postopku, je obljubil.

Kandidat za ministra za javno upravo Franc Props je uspešno prestal zaslišanje pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Za to, da postane minister, je glasovalo devet poslancev, proti pa šest.

Kot je poudaril Props, se za vsako nalogo ministrstva za javno upravo skrivajo potrebe državljanov - ti morajo biti v ospredju, zato bo treba optimizirati storitve javne uprave, odzivnost in kakovost storitev. 

Njegove prioritete bodo tudi pospešitev digitalizacije, uvedba tehnoloških rešitev, avtomatizacija procesov, izboljšanje dostopa do podatkov, izboljšanje veščin in znanja zaposlenih ter redno spremljanje in vrednotenje procesov.

Pogajanja s sindikati v javnem sektorju se nadaljujejo

Kako pa bo s plačami zaposlenih v javnem sektorju? Props je pojasnil, da pogajanja s sindikati potekajo neprekinjeno, želijo pa boljše pogoje za delo, boljše plače in ostale ugodnosti, a je treba v obzir vzeti tudi finančne zmožnosti države - ta že zdaj za plače v javnem sektorju namreč letno nameni več kot štiri milijarde evrov. Veliko je na tem področju storila že njegova predhodnica, nekdanja ministrica Sanja Ajanović Hovnik, je povedal Props. Z njo si deli številne poglede na delovanje javne uprave. 

Kako v javni sektor privabiti mlade?

Pereč problem je tudi staranje zaposlenih in neprivlačnost zaposlitev v javnem sektorju za mlade. Props meni, da so razlogi za pomanjkanje kadra raznoliki, med drugim tudi pomanjkanje fleksibilnosti in pogoji dela, zaposlene je namreč po njegovih besedah treba "razbremeniti birokratskega balasta". Poleg tega je dandanes dolgoročna zanesljivost manj pomemben dejavnik pri izbiri službe. Strinjal se je tudi, da bo treba izboljšati vodenje posameznih institucij.

"Bitka prihodnosti bo bitka za kadre, zmagal pa bo tisti, ki ponudi boljše pogoje za delo ob ustreznem plačilu," je prepričan Props, ki je spomnil, da veliko zaposlenih v javnem sektorju prejema zgolj minimalno plačo.

Ocenil je tudi, da imajo zdajšnje oblike nagrajevanja zaposlenih v javnem sektorju "določene težave". Zaposlene bo treba motivirati na drugačen način, je dodal.

Sprememba zakona o upravnem postopku

Njegova prioriteta bo tudi sprememba zakona o upravnem postopku, za katerega je prepričan, da je eden izmed elementov, ki zavira delovanje javne uprave. Obstoječi zakon je po njegovem nejasen, vsi zaposleni ne razumejo posameznega predpisa in posledično morda ne ukrepajo ustrezno. Obljubil je, da bo ta zakon v času njegovega mandata posodobljen.

Povečati je treba tudi preglednost upravnih postopkov, verjame. Na podlagi analiz in predlogov strokovnjakov bodo predlagali nekatere spremembe zakona. 

"Ne želim dajati visokoletečih obljub, oglašal se bom, ko bom imel kaj za povedati in za pokazati."

Franc Props

Krčenja Upravnih enot ne načrtuje

Props je dejal, da krčenja števila upravnih enot ne načrtuje, temveč želi zgolj poenostaviti postopke, izboljšati organiziranost in povečati zadovoljstvo uporabnikov storitev in zaposlenih. 

Pomemben steber razvoja in delovanja države so po njegovih besedah tudi občine. "Želje po organiziranosti in delovanju občin so različne. Poraja se vprašanje, kolikšen je obseg nalog, koliko pristojnosti in nadzora želi ohraniti država," je pojasnil.

Morebitne spremembe bodo po njegovem možne le ob širokem družbenem in političnem soglasju, zato regionalizacija ne bo njegova prioriteta, čeprav je dodal, da je ob morebitnem doseženem soglasju ne bo oviral, temveč bodo na ministrstvu ponudili vso svojo podporo. "Namesto o številih pokrajin in imenih se je treba pogovoriti o nalogah, ki bi jih morale opravljati," je prepričan.

Očitki: Hitro se razburi in je nesramen

Poslanec stranke SDS Andrej Kosi pa je Propsu prebral del zapisa na portalu Požareport, v katerem je bodoči minister opisan kot "hitro razburljiv" in "nesramen". Vprašal ga je, ali to res drži, a Props navedb ni želel komentirati. Mu je pa v bran stopila poslanka Svobode Tamara Kozlovič , ki je zatrdila, da to ne drži, temveč da je Props razumen in sodelovalen.

Propsa je okrcala še ena poslanka SDS, Anja Žibert Bah, ki je prepričana, da veliko novosti v njegovem mandatu ne bo, "tudi v teh dveh letih ni bilo pametne rešitve".

Predlagala mu je, da bi se začeli ukvarjati z odgovornostjo zaposlenih - kot primer je navedla postopek upravnega inšpektorata v primeru kanala C0. Po njenih besedah so bile namreč ugotovljene resne nepravilnosti v postopku, za katere bi morali odgovarjati - od malomarnosti do ponarejanja dokumentov. "Gre za resne zadeve," je dodala. 

Poleg tega ga je prosila, naj odgovori na vprašanje, kaj piše v njegovi odločbi o varnostnem preverjanju - podatkov o tem naj namreč ne bi želel deliti z mediji.

Props je glede inšpekcijskega postopka, povezanega s kanalom C0, dejal le, da je v primeru, če je inšpekcijska služba zatajila, na voljo tudi pravno varstvo.

Glede varnostnega preverjanja pa naj bi bilo ugotovljeno, da ni nobenih tveganj, je zatrdil.

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 6
  • Plavi-mil 12:08 06.december 2023.

    Ha, ha, oglašal se bo takrat, ko mu bo Taubi dovolil, to je pa zelo malokrat.

  • Nogo Bozo 23:04 05.december 2023.

    ha-ha...mali Franc - veliki lopov, ne odgovarja na kraje v SPLu, samo zato, ker jih je objavil Požar...Ljudje, pa saj po litijskih hribih že vrane govorijo o tem...

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:28 05.december 2023.

    SDS ovce so polne idej ko so v opoziciji. Ko so vladali pa počeli same neumnosti in skrbeli za okoriščanja sebe in svojih .