Slovenija
18 ogledov

Bodoči doktorji negotovi

univerza Anže Petkovšek
Ljubljanska univerza s premalo denarja za doktorski študij, drugje pa denar ostaja.


Na Univerzi v Ljubljani (UL) je prvič, odkar doktorski študij ministrstvo, pristojno za izobraževanje, financira prek tako imenovane inovativne sheme, zmanjkalo sredstev za 26 študentov, ki sicer izpolnjujejo razpisne pogoje. Te je UL uvrstila na "čakalno listo", šolnino pa bodo prejeli, če bi kateri od preostalih kandidatov od financiranja odstopil. Po neuradnih informacijah je del denarja na drugih univerzah v okviru inovativne sheme ostal neporabljen in se bo vrnil na ministrstvo. Ali ga bo mogoče "prerazporediti" v Ljubljano, za zdaj ni jasno.

Primorski ostal denar

Da res niso razdelili vseh sredstev, so nam za zdaj potrdili z Univerze na Primorskem: tam so med bodoče doktorje razdelili dobrih 425 tisočakov, nekaj manj kot sto tisoč evrov pa se bo vrnilo na ministrstvo. V Mariboru so razpisali nekaj več kot milijon evrov, a pogodbe še niso podpisali vsi študenti, zato še ni jasno, koliko sredstev bo dejansko razdeljenih.

"Naredil bom vse, kar bo mogoče, da se bo denar, ki ne bo razdeljen na drugih univerzah, prenesel na UL za tiste študente, ki bi ostali brez financiranja," nam je povedal Stanislav Pejovnik, rektor UL. Odločitev je sicer v rokah ministrstva, odgovore pa so nam obljubili za enega od prihodnjih dni.

Boljši na slabšem

Da je zaplet še večji, je razpis zastavljen tako, da so med ljubljanskimi študenti, ki so za zdaj ostali praznih rok, tudi takšni, ki so dosegli celo več točk kot nekateri njihovi kolegi, ki so prejeli tako imenovano B-financiranje (to znaša do polovice šolnine). "Ker podpisovanje pogodb še ni končano, podatki o številu kandidatov in tudi manjkajočih sredstvih še niso dokončni," so nam dejali na UL.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.