Slovenija
15 ogledov

Bogata izbira knjig in delavnic

1/2
Žurnal24 main
V Ljubljani poteka 23. knjižni sejem, na katerem so lahko obiskovalci pozornost poleg knjigam namenili tudi debati o tem, kako se je včasih bralo knjige.

Pod naslovom Kako se je včasih bralo je na slovenskem knjižnem sejmu potekala Debatna kavarna, ki jo je pripravila založba Studia Humanitatis. Ana Vogrinčič , ki je doktorirala na temo o branju romana v 18. stoletju v Angliji, je povedala, da je bil to čas, ko se je branje uveljavilo kot prostočasna dejavnost. Za to je moralo biti ugodeno več pogojem: od višjega odstotka pismenosti, razvitega knjigotrštva, cenovne dostopnosti knjige do družbenega vzdušja. Igor Grdina , veliki poznavalec kulturne zgodovine, je dodal, da so včasih brali stoje, kar pa je spet opaziti danes, ko bralci knjigo odprejo na prevoznih sredstvih. In še ena manj razveseljiva podobnost: v Trubarjevem času so knjige izhajale v 500 izvodih, sledili so boljši časi, zdaj pa se je trend spet približal številki 500.

Knjige privabljajo obiskovalce
Na tokratnem sejmu se obiskovalcem vse do drugega decembra predstavlja sto založnikov, ki ponujajo 4.000 knjižnih novosti in več kot 10.000 knjig iz preteklih let. Sejem pa je tudi priložnost za predstavitev založnikov in njihovih novih izdelkov. Eden izmed njih je novost Državne založbe Slovenije, ki je predstavila storitev e-slovarji oziroma dostop do različnih tujejezičnih slovarjev prek svetovnega spleta. Več o tem pa si poglejte v priloženem videozapisu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.