Slovenija
10 ogledov

Bogataj dvignil roke

Vodstvo kranjske občine je včeraj pozno popoldne odstopilo od namere o prodaji p Žurnal24 main
Ekonomska šola. Občina je s predlogom prodaje dvignila v zrak pol Kranja, včeraj pa ga je umaknila.

 Občinska uprava je včeraj pozno popoldne potrdila, da ne bo prodajala praznega vzhodnega dela nekdanje ekonomske šole, ki so ga nameravali preurediti v vrtec. Namero o prodaji je predstavila v predlogu proračuna za letošnje leto, obravnavali naj bi jo na današnji seji mestnega sveta.

Proračun tarča kritik
Amandmaji
. Nasploh je predlog proračuna Mestne občine Kranj za letos tarča hudih kritik opozicije. Svetniška skupina Zares je vložila skoraj 30 amandmajev. Igor Velov ocenjuje, da bi samo občinska uprava lahko na račun svoje tekoče porabe privarčevala za tri milijone evrov.

Zaskrbljeni vrtci
"Sem kar malo presenečena. Računala sem, da bodo šolo adaptirali v vrtec za potrebe otrok mestnega dela ali pa vsaj poiskali novo lokacijo," je v ponedeljek o nameri dejala direktorica Kranjskih vrtcev Irena Pavc. "V mestnem delu je vrtcev premalo. Nujno potrebujemo enega velikega. Dva starejša kmalu ne bosta ustrezala normativom in ju bo treba zapreti. Potem ostane le še vrtec Janina," je pojasnila in razkrila, da bo v naslednjem šolskem letu v tem delu Kranja za novo vpisane otroke le 22 prostih mest. "Preostale bo treba preusmerjati drugam," je napovedala. "Komaj čakamo, da bi v mestu dobili nov vrtec, zdaj pa se bojim, da se rešitev tega problema odlaša za dlje," je sklenila.

Opozicija kritična
Nekdanji podžupan Igor Velov je bil na včerajšnji novinarski konferenci do predvidene prodaje kritičen. "Ko sem videl predlog, sem bil šokiran. Dolgo smo iskali vsebino za izpraznjen objekt, jo usklajevali s prebivalci, dobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za ureditev vrtca in pripravili tudi razpisno dokumentacijo za izvajalca," je našteval, ogorčen, da občina vložen trud ruši. Po njegovih ocenah bi ureditev vrtca v nekdanji srednji ekonomski šoli občino stala dva milijona evrov. Preostalo bi pokrila s prodajo objektov, ki za vrtčevsko dejavnost ne bodo več ustrezni.

Krajevna skupnost protiVelov včeraj dopoldne z odstopom vodstva občine od namere še ni bil seznanjen, predsednik Krajevne skupnosti Center Aleksander Pavšlar pa že. "KS Center je izrazila nestrinjanje s tem predlogom," je dejal. "Če bi se prodal prazen vzhodni del, bi to zagotovo pomenilo rušenje celotnega objekta," je bil prepričan. Meni, da bi morali ravno nasprotno objekt ohraniti in urediti za potrebe devetletke.

Kaj pravi župan
Kranjska mestna uprava je umik predloga o prodaji opravičevala s slabim odzivom na razpis za dodelitev koncesije za predšolsko vzgojo. "Glede na slab odziv smo se odločili iz predvidenega programa prodaje izločiti vse nepremičnine, ki so vezane na izvajanje predšolske vzgoje, med njimi tudi del stavbe nekdanje ekonomske šole na Komenskega ulici v Kranju," so bili skopi. Zakaj so opuščeni objekt sploh nameravali prodajati, koliko je bilo sicer v priprave za adaptacijo že vloženega denarja in ali je obstajal interes za nakup, včeraj niso pojasnili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.