Slovenija
5 ogledov

Bogatajev štab zlorabil medije

V volilnem Mohorjevem štabu so za napad na Hermino Krt brez dovoljenja uporabili Žurnal24 main
V uredništvo smo prejeli kopijo letaka Bogatajevega volilnega štaba, ki za napad na protikandidatko Hermino Krt uporablja članke Dela in Demokracije. "Gre za krajo avtorskih pravic," pravi urednica Dela.

V gorenjski prestolnici se med kandidatoma za županski stolček Mohorjem Bogatajem in Hermino Krt očitno bije krvavi boj. Na letaku, ki si ga lahko ogledate zgoraj, je prišlo do očitne zlorabe avtorskih pravic novinarjev, saj niti Delo niti Demokracija nista privolila v uporabo članka ali kakršenkoli ponatis.

"Sem absolutno proti tovrstni zlorabi avtorskih pravic, vendar pa poudarjam, da omenjene zgibanke nisem nikoli videl. Nihče mi je ni dal, šla je na pošto in zdravo," nam zatrdi Mohor Bogataj. Na vprašanje, če gredo letaki s tovrstnimi kršitvami pogosto mimo njega, nam kandidat zatrdi: "Verjetno imate prav, moral bi imeti pregled, vendar pa bi morala tudi moja konkurenca pregledati anonimke, ki jih pošilja okrog."

"Ponoči se bo zgodilo marsikaj. To je vojna in jaz umirjam to vojno, saj je ne želim, očitno pa se bo zgodila. Glede časnika Delo bi rad dejal, da če bodo tožbe za avtorske pravice, bodo pač tožbe. Tu nimam kaj narediti," še doda Bogataj.

Za konec nam kandidat še zatrdi, da dobiva izredno dobre odzive ljudi glede drugega kroga županskih volitev. "Kaj se bo dejansko zgodilo, ne morem napovedati. Volitve so odvisne od vremena, pa tudi od lune," konča.

Na pojasnila glede navedenih anonimk smo se obrnili tudi na kandidatko za županjo Hermino Krt, ki pa na naše klice zaenkrat ne odgovarja.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Delo: "Grdo kršenje avtorskih pravic"
Odgovorna urednica dnevnika Delo Romana Dobnikar Šeruga nam zatrdi, da nikakor niso privolili v uporabo članka za predvolilne namene. "Šlo je za kršenje avtorskih pravic. Nad dejstvom, da je članek izkoriščen v predvolilne namene, pa smo naravnost ogorčeni. Škoda je že narejena," nam pove urednica in doda, da jim je Bogataj povedal isto zgodbo kot nam, za storjeno pa se jim je že opravičil.

Škoda je storjena predvsem novinarki, intervjuvancu Jožetu Mencingerju in našemu mediju.
Romana Dobnikar Šeruga

"Novinarka je naravnost ogorčena. Situacija je zapletena tudi zaradi tega, ker bralcem zaradi volilnega molka, ki velja od polnoči, ne moremo obrazložiti omenjene zlorabe avtorskih pravic," dodaja Dobnikar Šerugova in poudari, da je bila njihova pravna služba o kršitvi že obveščena, o ukrepih pa se bodo odločali v ponedeljek.

"Vem, da so me iz številnih krajev spraševali glede uporabe nekaterih člankov, vendar za konkretni primer ne bi vedel,"
pa nam je zatrdil odgovorni urednik revije Demokracija Metod Berlec. "Če je to neke vrste reklama za našo revijo, potem je to v redu," še dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.