Slovenija
34 ogledov

Bogatijo na račun delavcev

slovenija 24.09.13. sinidkalist Damjan Volf, Obalna sindikalna organizacija KS 9 Osebni arhiv
Primorje. Za plače stečajnih upraviteljev že dva milijona, nekdanjim delavcem pa niti centa.

"Bivši delavci Primorja tako iz Slovenije kot iz Hrvaške, Bosne in Kosova me dnevno kličejo, kdaj bo denar. Ljudje nimajo za preživetje," opozarja sindikalist Damjan Volf iz KS 90 in nekdanji vodja koordinacije sindikatov v skupini Primorje. Po njegovih besedah delavci že več kot leto – odkar se je junija lani začel stečaj nekdanjega gradbenega velikana – niso dobili niti centa. Primorje jim za plače in odpravnine skupno dolguje 18 milijonov evrov.

Zašli v stisko

Volf izpostavlja, da so bili stroški stečaja do konca septembra skoraj pet milijonov evrov, od tega je šlo za plače stečajne ekipe dva milijona evrov. Stečajna masa pa posledično kopni. "Težava zakonodaje je, da ni omejitev, do kdaj se mora končati stečajni postopek, in v interesu stečajnih upraviteljev je, da traja čim dlje," meni Volf. Po njegovih podatkih je bilo prejšnji mesec na zavodu za zaposlovanje zaradi stečaja Primorja prijavljenih še 335 ljudi. Številnim se je po 12 mesecih iztekla pravica do nadomestila in znašli so se v hudi socialni stiski.

Kaznovani napačni

Od Primorjevih odvisnih družb je preživelo le podjetje CPG, ki upravlja s kamnolom Laže in je na novo zaposlilo nekatere bivše delavce propadlega ajdovskega gradbinca. Damjan Volf zato trdi, da bi Primorje z določenimi obrati še lahko delalo, če bi stečajna zakonodaja to omogočala. Cilj stečaja bi po njegovem prepričanju moral biti kaznovanje lastnikov, ne pa delavcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.