Slovenija
15 ogledov

Bogato sedmerico skrbi padanje dolarja

Pred vrsto zasedanj vrhov držav in finančnih ustanov v Turčiji so Carigrad napol Žurnal24 main
Najbogatejših sedem je na srečanju v Carigradu opazilo "znake gospodarskega okrevanja", najbolj pa so se ukvarjali s trdnostjo valut, predvsem prepoceni kitajskim juanom in padajočim dolarjem.

Po mnenju finančnih ministrov sedmerice (ZDA, Nemčije, Japonske, Velike Britanije, Francije, Kanade in Italije) najbolj razvitih obstajajo "znaki globalnega gospodarskega okrevanja", vendar pa še ni čas za sproščenost, zato je treba ohraniti spodbudne davčne ukrepe za gospodarstvo.

Prepoceni juan
Ministri so opozorili na (prevelika) nihanja tečajev valut, ki negativno vplivajo na prizadevanja za gospodarsko in finančno stabilnost. Pri tem so pohvalili prizadevanja Kitajske na tem področju, vendar so menili tudi, da bi moralo priti do zvišanja vrednosti juana. Na ta način bi kitajski izvoz postal dražji.

Timothy Geithner © AFP

 

To bi pomagalo tudi k bolj uravnoteženi in vztrajnostni rasti tako na Kitajskem kot v svetu, je poudaril ameriški finančni minister Timothy Geithner.

Šibak dolar
Na drugi strani so finančni ministri G7 opozorili tudi ZDA, naj stori več za ohranitev vrednosti dolarja. Njegova vrednost je namreč v primerjavi s košarico sedmih najpomembnejših svetovnih valut v letošnjem letu padla za 13 odstotkov, vse več vidnih predstavnikov v finančnem svetu pa meni, da so se ZDA preprosto sprijaznile s padanjem dolarja, saj na ta način krepijo izvozno konkurenčnost svojega gospodarstva.

Geithner je v Carigradu sicer zagotovil, da se ZDA zavedajo svoje odgovornosti. "Zato bomo naredili vse potrebno, da bomo ohranili zaupanje v dolar," je obljubil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.