Slovenija
24 ogledov

"Najraje bi takoj odstopil, pa ne bom"

Janković
1/5
J. Z.
Zoran Janković poražen, globoko razočaran, razmišlja o odstopu, a računa, da bo še župan.

"Glavni krivec za poraz sem jaz. Ali bom odstopil, to vprašanje tare tudi mene in najraje bi vam to zdaj potrdil, ampak počakal bom, da se usedemo, da za mojo odločitev najprej izvejo moji. Beg bi bil najlažji, imam določeno število let, lahko rečem hvala lepa, ampak s stranko si bom vzel kakšen dan, usedli se bomo in globoko razmislili, kako naprej,“ je po izpadu iz parlamenta dejal zmagovalec zadnjih volitev Zoran Janković, ki je priznal, da je „globoko razočaran“.

"Ne moreš verjet"

Njegov značilni nasmeh tako ni izginili le s predvolilnih plakatov, ampak ga je bilo redko videti tudi ta večer, pa še kadar se je nasmehnil, se je bolj kislo. Janković objave rezultatov vzporednih volitev tako ni čakal v sejni sobi, ki je bila nabita s kandidati in novinarji, ampak se je vanjo vrnil šele tik pred sedmo uro, kandidati pa po objavi niso skrivali razočaranja. "Ne moreš verjet,“ je vzdihnila ena izmed kandidatk. 

Najbolj grdo je gledal Alenko Bratušek

Po prvem javljanju za komercialno televizijo se je Janković s kandidati za kakšnih 15 minut zaprl v pisarno, ven so prišli nekaj bolje razpoloženi, kaj jim je povedal, pa niso razkrili.  

Najbolj mrko je Janković v televizijo zrl, ko je imela nacionalka javljanje iz štaba Zavezništva Alenke Bratušek, učenke, ki je premagala učitelja. Janković jo je sicer premagal na kongresu stranke, zaradi česar je odstopila kot predsednica vlade, njeni podporniki pa so se odcepili od Pozitivne Slovenije in uspeli priti v parlament. 

"Kaj bi bilo, če tega ne bi bilo, nima smisla razmišljati. Tako so odločili državljani. Očitno so tako dojeli razkol v stranki, da smo tam, kjer smo. Težko je stvari vrniti nazaj. Sem pa ponosen, da sem sledil svojim idealom in ciljem," pravi Janković, ki je prepričan, da je imel edini možen program za izhod iz krize ter da res ve, kako bi na primer v treh mesecih rešil Primorje. 

Kandidati Pozitivne Slovenije so rezultate pričakali na sedežu stranke, medtem ko so pred tremi leti odpirali šampanjce je bila tokrat na voljo le voda in skromen prigrizek. 

Kljub vsemu v Ljubljani jeseni računa na zmago

Na vprašanje, zakaj so poraženi, medtem ko je SDS uspela, kljub temu, da je njihov vodja v zaporu,  je Janković odgovoril, da je SDS "že 25 let na sceni in organizirana po vojaškem principu, pa ne mislim nič slabega. Mi smo začeli pred tremi leti.“ Se pa Janković ne boji, da bo poražen tudi na županskih volitvah. "To je minus za županske volitve, ampak v Ljubljani sem že osem let in tukaj se rezultati vidijo. V Sloveniji pa smo le ponujali, kaj bi lahko naredili,“ je dejal Janković.

Komentarjev 2
  • fux 06:15 05.avgust 2014.

    Tudi jaz upam, da bo na županskih volitvah še bolj pogorel. Končno naj uvidi, da se je predolgo dela norca iz vseh ljudi in celotnega sistema, pa naj si bo takšen ali drugačen. Dragi Zoran, nismo več tako bebasti kot ...prikaži več si misliš, oz. si si mislil vsa ta leta. Grehi se pač enkrat morajo plačati (črnuče, ...itd) in mislim, da je zdaj ravno pravšnji čas. Srečno za večno.!!

  • kapibara 09:11 14.julij 2014.

    "POŠTENO" JE POGORU....UPAM DA ŠE PRI ŽUPANOVANJU..