Slovenija
35 ogledov

Bogovič za trajnostno kmetijstvo

Franc Bogovič
1/11
Boštjan Tacol
Pristojni parlamentarni odbor je soglasno podprl kandidata za kmetijskega in okoljskega ministra Franca Bogoviča. Velik poudarek bo dal proizvodnji varne in kakovostne hrane in ukrepom za ureditev okoljskih težav.

Bogovič je v svoji predstavitvi članom odbora izpostavil, da bo njegova osnovna usmeritev trajnostni razvoj kmetijstva in varovanja okolja. Ob tem je pozdravil združitev kmetijstva in okolja pod en resor. Prepričan je, da bo na ta način mogoče zmanjšati število procesov odločanja in doseči večjo učinkovitost.

Njegova usmeritev bo spravljanje zavez iz resolucij in operativnih programov v življenje, in sicer prav prek združevanja procesov. Poleg tega se bo zavzemal za nove projekte, ki bi lahko prinesli nova delovna mesta.

"Marsikatera ekonomija se v teh kriznih časih rešuje ravno z delovnimi mesti s področja samooskrbe, varovanja okolja, naravne kulturne dediščine, surovin," je dejal.

Trajnostno kmetijstvo

Na področju kmetijstva ga bo vodilo načelo trajnostnega kmetijstva, je napovedal. Med primarnimi nalogami "tega večnamenskega kmetijstva" je izpostavil proizvodnjo varne in kakovostne hrane.

Za pridobitev zdrave in kakovostne hrane pa bo treba poskrbeti za ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije, varovanje kmetijskih zemljišč pred trajnimi spremembami namembnosti, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, ohranitev biotske raznovrstnosti in tipične kulturne krajine, za gospodarno ravnanje z vodnimi viri, socialne vidike ter ohranitev vasi, zaselkov in posameznih kmetij, je naštel.

Glede področja okolja je Bogovič spomnil, da je bilo v zadnjih letih pogosto predmet kritik. Kot je dodal, področje šepa pri implementaciji zakonodaje.

Komentarjev 2
  • državljan 13:41 08.februar 2012.

    Zafural je občino Krško, sedaj bo še ministrstvo.

  • dajno 14:55 07.februar 2012.

    Narava je že sedaj bila peto kolo, sedaj pa bo res naj....