Slovenija
26923 ogledov

Bogpomagaj, kako vlada načrtuje finance

droge denar PU Koper
Zaradi nerealističnega načrtovanja lahko vlada v decembru porabi 1,3 milijarde evrov več kot je povprečno na mesec doslej porabila letos.

"Primerjava dosedanje realizacije in sprejetega rebalansa za leto 2022 kaže, da bi lahko bil v zadnjem mesecu letošnjega leta realiziran primanjkljaj v višini kar -1.478 milijonov evrov, od tega 1.008 milijonov evrov nepovezanih z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje. Realizacija do vključno novembra tako še dodatno potrjuje oceno Fiskalnega sveta, da je sprejeti rebalans nerealističen," so v mesečnem pregledu dogajanja zapisali na Fiskalnem svetu.

"Dejanska realizacija rebalansa bi pomenila, da bi t. i. 'očiščena' poraba (brez neposrednega učinka ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje) decembra lahko znašala okoli 2,3 mrd EUR, kar je za okoli 1,3 mrd EUR več kot v povprečju prvih enajstih mesecev. To po naši oceni ni realistično, dejanska poraba pa bo zelo verjetno nižja. To je nadaljevanje prakse izkoriščanja izjemnih okoliščin, ko se ob pripravi proračunskih dokumentov oblikuje neupravičeno velik manevrski prostor za porabo," so opozorili.

Po začasnih podatkih je bil primanjkljaj državnega proračuna v prvih enajstih mesecih 562 milijonov evrov, kar je skoraj dve milijardi evrov manj kot lani. Razlika je posledica covid odhodkov. Če letos ne bi imeli ukrepov za blažitev posledic epidemije in draginje, bi imel državni proračun presežek v višini 298 milijonov evrov.

Za omilitev posledic draginje je vlada letos iz proračuna namenila že 430 milijonov evrov, v decembru naj bi glede na že znane ukrepe porabili še okrog sto milijonov evrov.

Vlada je napovedala nov sveženj ukrepov za leto 2023, ki naj bi po njeni oceni znašali 1,2 milijarde evrov. V kolikor je ta ocena realistična, bi bila celotna rezerva za ta namen v sprejetem proračunu za prihodnje leto izkoriščena in tako glede na sprejete spremembe proračuna ne bi bilo več prostora za morebitne dodatne ukrepe. 

Fiskalni svet

Na mesec smo povprečno dobili 68 milijonov evrov, decembra biu jih morali 382. Skupni prihodki od EU sredstev so v enajstih mesecih znašali 813 mio evrov, kar je 5,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani. "Kljub znižanju projekcije v rebalansu glede na proračun iz oktobra lani za okoli 0,5 milijarde evrov ocenjujemo, da letna realizacija znova ne bo dosegla proračunskih načrtov. Za to bi namreč morali decembra pridobiti še 382 milijonov evrov, kar bi impliciralo precejšnjo pospešitev rasti ob koncu leta (na 117 %)," opozarjajo na Fiskalnem svetu.

Podobno nerealistično je bilo načrtovanje investicij. Povprečna mesečna poraba je bila sto milijonov evrov, da bi dosegli letni načrt bi jih morali v decembru porabiti 793, kar je skoraj osemkrat več. V prvih enajstih mesecih je bilo porabljenih 1,1 milijarde evrov, da bi se uresničili načrti iz rebalansa, ki so ga sprejeli septembra, bi morali decembra porabiti še 793 milijonov evrov. "V tem primeru bi se morala decembra medletna rast s 27,8 % v povprečju enajstih mesecev pospešiti na okoli 125 %. To potrjuje našo oceno, da so bile investicije tudi v rebalansu načrtovane v nepotrebno visokem obsegu, ki ne bo realiziran," so že opozorili v Fiskalnem svetu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • jakec1575 22:51 05.december 2022.

    V fiskalnem svetu so se jansevi kadri. Za nazaj so vsi generali avgusta in septembra so se pa drli, da ta vlada ne zna umirit cen energentov. Ravno z omejitvijo marz in rezervo so umirili apetite trga. Ce kdo ni ...prikaži več realen potem ni sdsov fiskalni svet. Gkedat z danasnjimi ocmi nazaj 4 mesece je lahko bit pametnjakovic

  • lojs 14:22 05.december 2022.

    če bo kdo proti visokim davkom, vedite, da boste s tem samo nagajali vladi

  • Avatar luckyss
    luckyss 13:29 05.december 2022.

    Glede na dejstvo, da opozicija zna učinkovito zavlačevati postopke in drugače nagajati in škoditi državi in državljanom, bi bilo treba imeti še več denarja pripravljenega za hitre intervencije.....Preden bi s strani SDSs v parlamentu po redni poti recimo odobrili interventni ...prikaži več nakup plina, bi bilo že poletje...