Slovenija
56 ogledov

Bohinj dobil, Bled izgubil

(Foto: Renata Reneja Škrjanec) Žurnal24 main
TNP. Roka za selitev sedeža v Bohinj še ni. Julija sklep o začetku priprave državnega lokacijskega načrta.
20 nadzornikov. Kršitve. Poleti bo za red v TNP skrbelo 20 parkovnih nadzornikov, ki so lani opozorili 1.449 obiskovalcev parka in izdali 43 plačilnih nalogov. Med najpogostejšimi kršitvami so parkiranje in šotorenje na nedovoljenih mestih, uporaba pirotehničnih sredstev, odmetavanje odpadkov in povzročanje hrupa.

Bled. “Do zamud pri pripravi državnega lokacijskega načrta prihaja tudi zaradi spremembe druge prostorske zakonodaje, a je predvideno, da bo v začetku julija sklep o začetku njegove priprave potrjen na vladi,” je včeraj pojasnila Katarina Groznik Zeiler, sekretarka sektorja za ohranjanje narave na okoljskem ministrstvu.

Na sprejetje tega načrta težko čakajo tudi na smučišču Vogel, saj bo od njega odvisno, kakšni posegi bodo na smučišču dovoljeni in ali bodo lahko izpeljali že dolgo načrtovano posodobitev smučišča. “Kdaj bo sprejet, težko ocenim, saj zadeva prostorsko načrtovanje,” je dejala Groznik Zeilerjeva, ki še ni mogla odgovoriti niti na vprašanje, kdaj bodo sedež Triglavskega narodnega parka (TNP) preselili z Bleda v Bohinj, kot to določa novi zakon o TNP. “Rok za izvedbo sklepa o selitvi je še odprt, saj ne gre za preprosto dejanje,” je dejala.

Novi zakon o TNP je glede selitve sedeža parka z Bleda v Bohinj jasen in v tej smeri bo treba delati.

Ena od možnosti je, da bi na Bledu uredili parkovni informacijski center, kakršnega bodo gradili v Stari Fužini v Bohinju in bo stal okoli milijon evrov, projekt pa naj bi bil zaključen prihodnje leto.

Upravljalski načrt leta 2012

Javni zavod TNP pa ta čas pripravlja upravljalski načrt, sklep za njegovo pripravo je bil namreč izdan pred 14 dnevi. “Intenzivno sodelujemo z lokalnimi skupnostmi in deležniki v prostoru za nabor projektov za prednostno sofinanciranje,” je povedal Martin Šolar, direktor zavoda TNP, in dodal, da naj bi bil upravljalski načrt sprejet do sredine leta 2012.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.