Slovenija
160 ogledov

Bohinjci rešili sirarno

Ekipa Bohinjske sirarne: (z leve) Milan Taler, Leon Kejžar, Jakob Ferčec, Marija Žurnal24 main
V sirarni v Srednji vasi spet izdelujejo bohinjski sir. Mleko odkupujejo od bohinjskih kmetov.
 

Več kot dvestoletna tradicija

Bohinj. Sirarstvo ima v Bohinju več kot 200-letno tradicijo, vendar je konec lanskega leta kazalo, da je bo konec. Sirarna v Srednji vasi je bila v stečaju, propadel pa je tudi poskus Kmetijske zadruge Sava Lesce, da bi jo odkupila od žalskega podjetja A & C Marketing v stečaju, jo posodobila in oživila proizvodnjo. Bili so celo načrti, da bi na njeni lokaciji zgradili turistični objekt. Potem so se opogumili domačini in kupili sirarno, kjer spet izdelujejo bohinjski sir ementalec, ki ima manjše luknje od švicarskega ementalca. Hlebec zori dva meseca, tehtati mora od 45 do 55 kilogramov in ima okus po orehih.

V Bohinjski sirarni je trenutno prostor, v katerem zorijo siri, poln velikih hlebcev pravega bohinjskega ementalca. Domačini so kupili sirarno in pognali proizvodnjo.

Družina Cvetek, Alenka Jensterle in Milan Taler so kupili sirarno in blagovno znamko ter zanju odšteli 500 tisoč evrov, še okoli 100 tisoč evrov pa so namenili za obnovo. Prenovili so hladilnico, sistem za toplo in hladno vodo ter parni kotel, da se je proizvodnja lahko začela. V prihodnje naj bi prenovili tudi stavbo, v kateri je sirarna, in jo uredili tako, da bodo lahko ljudem ponudili sir in druge bohinjske izdelke, saj želijo k sodelovanju privabiti tudi druge domačine in društva. "Za nakup sirarne smo se spomladi odločili zato, ker smo želeli ohraniti dolgoletno sirarsko tradicijo in ljudem spet ponuditi bohinjski sir, kajti sirarna je bila dve leti zaprta," je dejal direktor Bohinjske sirarne Primož Cvetek. Vnovičnega odprtja sirarne so se razveselili tudi bohinjski kmetje, saj sirarna od njih odkupuje mleko.

Sir iz bohinjskega mleka
Kot je povedal Cvetek, bohinjski sir ementalec zdaj izdelujejo le iz bohinjskega mleka, v preteklosti pa so nekdanji lastniki mleko zanj dobivali tudi od drugod. Za liter mleka plačajo 0,35 evra, sirarna pa dvakrat na teden od Kmetijske zadruge Srednja vas odkupi osem tisoč litrov mleka. Prvi siri so dozoreli konec junija.

 
 

Želimo si, da bi bohinjski sir postal protokolarno darilo Slovenije.

Primož Cvetek, direktor Bohinjske sirarne

 
Blagovna znamka Bohinjski sir je zaščitena, zaščitni znak tega sira pa je stiliziran planšar. V sirarni sta zaposlena dva sirarja in veterinarka, kilogram sira stane okoli 17 evrov, na dan pa naredijo od 100 do 200 kilogramov sira. "To za slovenske razmere ni veliko in lahko bi ga prodali še veliko več, vendar je bil naš osnovni namen ohraniti proizvodnjo in z njo tradicijo. Želimo pa si, da bi v prihodnje lahko poleg sira delali tudi bohinjsko skuto in da bi kmetom lahko ponudili še nekoliko višjo odkupno ceno mleka. Poskrbeti želimo tudi za geografsko zaščitenost bohinjskega sira in za širitev prodajne mreže,” je pojasnil Cvetek.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.