Slovenija
50 ogledov

Bohinjska katastrofa

"Bojim se, da je zgodba s Pačnikovimi hoteli še ena od zgodb gospodarskega krimi Žurnal24 main
Ovadbe in prijave. Hotela Ski in Bellevue v glavni zimski sezoni zaprta. Sporno lastninjenje Alpinuma.
              70
tisoč evrov lanske turistične takse in komunalnih prispevkov slamnato podjetje Zmaga Pačnika Alpe Adria dolguje bohinjski občini.

"V nobeno hotelsko vizijo, ki je povezana z Zmagom Pačnikom, ne verjamem več. Njegov odnos je vehementen, nedostopen in nedotakljiv," je o obupnem stanju hotelov ob Bohinjskem jezeru včeraj ogorčen dejal bohinjski župan Franc Kramar.

Ne le da so hoteli, ki so v Pačnikovi lasti, v zelo slabem stanju, hotela Ski in Bellevue sta v glavni zimski sezoni zaprta. "Da so popokali radiatorji v hotelu Ski, je sprevrženo dejanje! V hotelu Ski in Bellevue naj bi ustvarili okoli 30 tisoč nočitev, ki jih seveda ne bodo, zato je gospodarska škoda neizogibna," je poudaril Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj. V hotelu Ski, ki je zaprt od sredine prejšnjega leta, so lani ustvarili 3.300 nočitev, v hotelu Bellevue pa 52, medtem ko so jih leta 2006 dobrih deset tisoč.

Pačnik se ne odziva
Kramar je ob tem dejal, da se Pačnik na pozive občine glede obnove hotelov ne odziva. "Z njim sem se sestal le enkrat. Že leta 2003 so obljubljali obnovo hotelov, investicijo v višini 1,4 milijarde tedanjih tolarjev, oziroma okoli šest milijonov evrov, a se razen propadanja ni zgodilo nič," je pojasnil župan, ki je na različne institucije podal prijave in ovadbe zaradi neplačevanja davčnih obveznosti in storitev Pačnikovega slamnatega podjetja Alpe Adria ter zaradi suma nezakonitega lastninjenja družbenega podjetja Alpinum, ovadil pa je tudi odgovorne osebe, Marka Dolanca, Pačnika in njegovo ženo ter Borisa Kristančiča.

Nezakonito
Lastninjenje
. Župan Franc Kramar meni, da je bila prodaja 60-odstotnega deleža družbe Alpinum sporna in da je nujna revizija postopka lastninjenja. Nezakonita naj bi bila prodaja lastniških deležev Sklada za spodbujanje razvoja TNP, Kapitalske in Odškodninske družbe različnim podjetjem, ki so bila v lasti Zmaga in Jana Pačnika ter Borisa Kristančiča, največji lastnik Alpinuma pa je z nakupom omenjenih državnih skladov postala Pačnikova družba MMB.

Bohinjski turizem tujcem?
"Alpinum je pred nekaj leti vse pomembnejše nepremičnine v Bohinju prodal podjetju Dunis, ki je Pačnikovo in Kristančičevo družinsko podjetje, za kar pa ni dobil kupnine, temveč terjatev do Dunisa; to so pred časom spremenili v terjatev do družbe Bohtur, ki je po podatkih finančne družbe GBD podjetje z negativnim kapitalom. Tako je uprava Alpinuma delničarje oškodovala za več milijonov evrov, ob tem pa je bil najbolj oškodovan Bohinj," je povedal župan, ki do zdaj še od nobene institucije, z izjemo kranjskih kriminalistov, ni dobil pisnega odgovora.

Pričakuje, da bodo pristojne državne ustanove na osnovi ovadb hitro ukrepale, da bo sodišče izdalo odredbo o zamrznitvi vseh pravnih poslov odtujitve premoženja Alpinuma ter da bodo sprožili revizijo sklenjenih poslov in pravne postopke proti odgovornim osebam podjetij, ki so kupovala in prodajala premoženje družbe Alpinum.

"Če se to ne bo zgodilo, se lahko premoženje nekdanjega Alpinuma proda in bodo bohinjski turizem obvladovali lastniki iz tujine," je dodal Kramar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.